„Negustorul morţii“, găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Bout a fost capturat în Thailanda, în 2008
Viktor Bout a fost capturat în Thailanda, în 2008

Rusul Viktor Bout, numit ,,negustorul morţii", a fost găsit vinovat de instanţele americane pentru trafic de arme.

Viktor Bout a anunţat că va face apel la această decizia instanţelor americane care l-au găsit vinovat de toate capetele de acuzare. „Nu este finalul procedurilor. Vom face apel", a declarat avocatul acestuia, Albert Dayan. Rusul riscă să fie condamnat la detenţie pe viaţă.

Fost pilot în Armata Roşie, Viktor Bout era acuzat că a încercat să vândă un întreg arsenal de arme şi rachete unor agenţi americani sub acoperire care s-au prezentat drept membri ai mişcării de gherilă columbiene FARC.

Bout, în vârstă de 44 de ani, a respins toate acuzaţiile, însă autorităţile americane l-au considerat, înaintea arestării sale în 2008, în Thailanda, drept cel mai important traficant de arme din lume.

Prins cu ajutorul românilor

Viktor Bout a fost capturat în 2008, în Thailanda, în urma unei anchete derulate de ofiţeri americani în colaborare cu procurori şi poliţisti de frontieră români, danezi şi thailandezi.

Probe strânse la Bucureşti

Probele care au dus la arestarea „Negustorului mortii" au fost adunate la Bucureşti, unde un „locotenent" al acestuia, Andrew Smulian, fusese trimis, în ianuarie 2008, să negocieze vânzarea a 100 de rachete sol-aer, elicoptere şi lansatoare de rachete mişcării de gherilă columbiene FARC. Tranzacţia a fost evaluată la vremea aceea la peste cinci milioane de dolari.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite