VIDEO Statele Unite lansează o anchetă penală împotriva British Petroleum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii a lansat anchetă penală şi una civilă care vizează compania British Petroleum, în urma deversării de ţiţei în Golful Mexic, cea mai gravă din istoria Statelor Unite, informează Philadelphia Inquirer.

Vom acuza în baza legii pe oricine a încălcat legea, a spus Procurorul General al SUA, Eric Holder.

Dezastrul este o tragedie, a adăugat acesta.

Holder a anunţat lansarea anchetei în cursul unei conferinţe de presă organizate la New Orleans, după ce preşedintele Barack Obama a calificat deversarea drept "cel mai grav dezastru ecologic de acest fel din istoria" Statelor Unite.

Angajamentul meu solemn este că îi vom aduce pe cei responsabili în justiţie, a afirmat şeful statului.

Deversarea de petrol a început în 20 aprilie, în urma unei explozii la bordul platformei Deepwater Horizon, pe care BP a închiriat-o de la compania elveţiană Transocean. Societatea americană Halliburton oferea servicii pe platformă.

Holder, care a anunţat că ancheta a început "în urmă cu câteva săptămâni", a refuzat să precizeze ce companii sunt vizate.

El a spus că a inspectat o parte din pagubele produse, a fost informat în legătură cu evoluţia situaţiei de Paza de Coastă şi s-a întâlnit cu procurorii din zonele afectate.

Potrivit Philadelphia Inquirer, departamentul Justiţiei se va asigura că banii contribuabililor vor fi returnaţi şi că pagubele la mediu şi faună vor fi compensate, a dat el asigurări. Guvernul le-a cerut deja tuturor părţilor implicate să păstreze documentele care ar putea "face lumină asupra faptelor din jurul dezastrului", a adăugat Holder.

British Petroleum va coopera cu Departamentul Justiţiei, a spus Jon Pack, un purtător de cuvânt al companiei. La rândul său, Transocean a afirmat într-un comunicat că va coopera cu autorităţile, adăugând că nu va specula în legătură cu măsurile pe care le-ar putea lua sau nu Departamentul Justiţiei.

Citiţi şi:

Operaţiunile de curăţare a petei de petrol au fost suspendate din cauza îmbolnăvirii echipajului

Supărat din cauza celei mai grave poluări cu petrol din Golful Mexic, preşedintele american Barack Obama a ieşit, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă extinsă pentru a anunţa oprirea forărilor în mare.

Obama a recunoscut că echipa sa a făcut câteva greşeli de judecată şi de abordare, iar la un moment dat a spus chiar că "a greşit" când a crezut că firmele petroliere sunt pregătite să facă faţă celor mai grave dezastre.

În cazul în care vă întrebaţi cine e răspunzător, îmi asum eu responsabilitatea, a declarat Obama într-una dintre rarele conferinţe de presă susţinute de când se află la Casa Albă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite