VIDEO WikiLeaks dezvăluie: SUA au eliberat zeci de deţinuţi "de mare risc" şi au reţinut persoane nevinovate la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au eliberat zeci de deţinuţi cu un grad ridicat de risc şi au reţinut în schimb 150 de persoane nevinovate la centrul de detenţie de la Guantanamo, arată o serie de documente dezvăluite de WikiLeaks.

Aproximativ 200 de deţinuţi, consideraţi ca prezentând "un mare risc" deoarece puteau reprezenta "o viitoare ameninţare împotriva Statelor Unite sau a intereselor Statelor Unite", au fost eliberaţi sau extrădaţi către terţe ţări, arată documentele publicate de  New York Times.

Vezi documentele aici.

Dezvăluirile se referă la cei 779 de deţinuţi care s-au aflat la Guantanamo după 2002. Dintre aceştia, numai 220 au fost consideraţi extremişti periculoşi, care adaugă că 380 dintre deţinuţi nu erau decât militanţi de rang inferior, aparţinând mişcării talibanilor.

Cel puţin 150 dintre deţinuţi erau afgani sau pakistanezi nevinovaţi, care au fost arestaţi şi transferaţi la Guantanamo, pe baza informaţiilor obţinute din zone de război, deseori referitoare la alte persoane.

Administraţia americană a afirmat că a făcut tot ceea ce se putea pentru a acţiona cu cea mai mare atenţie în ceea ce priveşte transferarea deţinuţilor la Guantanamo.

Administraţiile fostului preşedinte George W. Bush şi a actualului preşedinte Barack Obama au făcut o prioritate din protecţia cetăţenilor americani, au afirmat Pentagonul şi Departamentul de Stat.

În prezent, la închisoarea Guantanamo mai sunt 172 de deţinuţi, autorităţile americane sperând să poată repatria sau trimite în ţări terţe 100 dintre ei. Alţi 33 ar urma să fie judecaţi pentru crime de război, iar alţi 48 vor fi reţinuţi pe termen nedefinit, fără a fi judecaţi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite