VIDEO Memorialul Martin Luther King – fabricat în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statuia înaltă de nouă metri, amplasată în National Mall din Washington, a fost construită din granit adus din China. Sculptorul este şi el tot chinez.

Memorialul Martin Luther King este singurul din National Mall care nu este dedicat unui fost preşedinte sau celor căzuţi pe front la datorie. Mai mulţi americani sunt însă deranjaţi de faptul că până şi statuia unei personalităţi a SUA a fost construită în mare parte de chinezi.

Criticii s-au întrebat de ce nu putea un afro-american sau orice alt sculptor american să realizeze această operă şi a fost nevoie de serviciile lui Lei Yixin, din provincia Hunan. Ei chiar susţin că trăsăturile lui Martin Luther King au devenit puţin asiatice în sculptura care face parte dintr-un ansamblu în valoare totală de 120 de milioane de dolari. Peste 150 de blocuri de granit au fost necesare pentru sculptură.

Blocurile au fost aduse şi ele tot din China. 100 de oameni au lucrat pentru ridicarea memorialului. Printre ei, şi 10 chinezi, aduşi special pentru acest proiect.

Selecţie controversată

Selecţia pentru alegerea sculptorului a avut loc în 2007 şi a fost urmată de proteste. Lei Yixin a fost ales după ce o parte din operele sale au fost văzute la un simpozion pentru sculptori din Minnesota.

Un artist afro-american a lansat o petiţie în speranţa că va schimba decizia. El argumenta că afro-americanii ar trebui să ridice această statuie în memoria unui om care a făcut atât de multe pentru ei. Apărătorii drepturilor omului au susţinut că Martin Luther King ar fi criticat vehement modul în care sunt respectate drepturile omului în China.

Lei, care a realizat şi două sculpturi reprezentându-l pe Mao Zedong, pregăteşte şi un bust din bronz al preşedintelui american, pe care vrea să-l ofere cadou lui Barack Obama.

Citeşte şi:

Falsuri „made in China": de la Abibas la Apple Stoer

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite