VIDEO Delfini şi lei de mare antrenaţi pentru război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata americană se foloseşte de inteligenţa delfinilor şi a leilor de mare pentru a localiza mine, a plasa obiecte pe suprafeţe, a-i ajuta pe scafandri, a salva vieţi omeneşti şi chiar a intercepta înotători potenţial ostili.

Începând cu anii 1960, Statele Unite şi alte câteva ţări au instruit delfini şi lei de mare pentru a detecta mine de mare şi înotători, precum şi să recupereze torpile inactive şi să testeze obiecte utilizate în exerciţii navale.

Oficialii estimeaza că prin Programul Mamiferele Marine leii de mare au recuperat milioane de dolari din torpilele şi instrumente căzute de pe fundul mării.

Marina Militară a SUA a ţinut programul secret până în 1990 şi, pentru prima dată, o televiziune a avut privilegiul să filmeze cum se antrenează mamiferele. Indiferent dacă reporterul CNN înota la suprafaţă sau în apă adâncă, de fiecare dată delfinul îl găsea foarte repede.



75 de delfini şi 35 de lei de mare sunt antrenaţi în acest program. Aceştia au fost folosiţi în exerciţii de la Alaska până la Hawaii.

Ultima misiune a lor a fost în războiul din Irak, unde au desfăşurat operaţiuni de detectare a minelor şi au asigurat trecerea în condiţii de siguranţă a navelor cu persoane ce ofereau primul ajutor.

O parte esenţială a programului de formare este învăţarea acestor mamifere să intercepteze înotătorii potenţial ostili. Delfinii s-au dovedit capabili să citească anomaliile mentale ale oamenilor putând identifica cu o precizie destul de mare tipul de intenţie imediată al acestora.

Delfinii sunt antrenaţi să identifice explozibilii şi poartă permanent o cameră video prin care le filmează, oferind date în timp real partenerilor lor umani.

Apoi, mamiferele pot îndrepta un fascicul de lumina către orice înotător sau dispozitiv suspect. Dacă imaginile pe care delfinii le transmit indică un pericol iminent, teroristul sau bomba sunt îndepărtate de orice obiective militare.

Misiunea e deosebit de periculoasă, atât pentru animale, cât şi pentru partenerii lor umani, însă Marina pretinde că nu există nicio altă modalitate mai sigură de a împiedica actele teroriste pe mare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite