VIDEO Cinci ani de la catastrofa provocată de uraganul Katrina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama va participa duminică, la New Orleans, la comemorarea a cinci ani de la catastrofa provocată de uraganul Katrina. 1.500 de persoane au murit în tragededia de atunci, iar unitatea americanilor a pusă sub semnul întrebării.

După ce a fost lovit în plin de Katrina, oraşul New Orleans, construit parţial sub nivelul mării şi protejat de diguri, a fost devastat în vara anului 2005, iar ruperea unui dig a determinat inundarea mai multor cartiere. Cea mai gravă afectată a fost zona Lower Ninth Ward, cel mai sărac cartier al oraşului, unde majoritatea populaţiei este formată din locuitori de culoare.

Preşedintele american Barack Obama va ajunge duminică la prânz la una dintre universităţile din New Orleans, unde va susţine un discurs pentru a marca împlinirea a cinci ani de la catastrofa care a evidenţiat lipsa de comunicare între autorităţile federale şi cele locale.

Imaginile stadionului gigantic al oraşului, devenit în 2005 refugiu pentru familii întregi care îşi pierduseră locuinţele, s-au transformat în simbol al fragilităţii unei superputeri afectate de inegalităţi grave.

După trecerea uraganului, fostul preşedinte George W. Bush a survolat statul Louisiana, fără a coborî la sol, iar o fotografie în care acesta priveşte de la bordul Air Force One zonele devastate a devenit simbol al unei administraţii federale rupte de realitatea de pe teren. Obama a calificat drept "incompetenţă exorbitantă" atitudinea administraţiei Bush.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite