VIDEO SUA au instalat în Hawaii un dispozitiv de apărare împotriva unei rachete nord-coreene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul american al apărării, Robert Gates, a declarat că Statele Unite se tem de un eventual tir nord-coreean spre Hawaii şi de aceea au luat măsuri pentru a proteja statul din Oceanului Pacific.

"Suntem cu adevărat îngrijoraţi că vor lansa o rachetă spre Hawaii", a spus şeful Pentagonului, citat de AFP.

Gates a precizat că a aprobat desfăşurarea pe insulă a unui dispozitiv de apărare antirachetă şi a unor radare, "pentru furnizarea de susţinere militară" în cazul unui atac.

"Cred că ne aflăm într-o poziţie bună, dacă va fi necesar să protejăm teritoriul american", a asigurat el.

Gates a spus la începutul lunii iunie că Phenianul ar putea pregăti un nou tir cu rachetă balistică având rază lungă de acţiune, dar a precizat că "intenţiile nord-coreenilor nu sunt clare".

Potrivit unui raport al Ministerului japonez al Apărării, Phenianul ar putea lansa o rachetă cu rază lungă de acţiune Taepodong-2 spre insula japoneză Okinawa, Guam sau insula americană Hawaii.


Coreea de Nord a lansat deja trei rachete cu rază lungă de acţiune, în 1998, 2006 şi anul acesta. Ultimul test datează din 5 aprilie când Phenianul lansase o rachetă care oficial transporta un satelit, folosind ca lansator o rachetă Taepodong-2, capabilă să ajungă teoretic în statul american Alaska.

Coreea de Nord a încheiat lucrările pregătitoare la un nou aerodrom de lansare de rachete cu rază lungă de acţiune situat pe coasta nord-vestică, a anunţat marţi presa sud-coreeană.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite