VIDEO Dezarmare nucleară: SUA vrea negocieri directe cu Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Dezarmare nucleară: SUA vrea negocieri directe cu Coreea de Nord
VIDEO Dezarmare nucleară: SUA vrea negocieri directe cu Coreea de Nord

Un oficial din departamentul de Stat american a anunţat vineri că Statele Unite sunt dispuse să negocieze cu liderii comunişti ai Coreii de Nord problema înarmării nucleare pentru a aduce Phenianul înapoi în discuţiile celor şase alături de China, Japonia, Rusia, Coreea de Sud.

Citiţi şi:


Mutarea anunţată de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Philip Crowley, este văzută ca "o schimbare de macaz" a Washingtonului vizavi de ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord.

"Suntem pregătiţi să intrăm în discuţii bilaterale cu Coreea de Nord", a declarat Crowley. "Nu am luat altă deciyie până acum decât cea că suntem pregătiţi pentru discuţii bilaterale dacă acest lucru va ajuta la revenirea procesului de consultare în şase", a mai zis el.

"Una dintre cele mai mari dorinţe Dale Phenianului au fost să negocieze direct cu Statele Unite. ar poziţia SUA a fost mereu aceea că problema dezarmării nucleare a Coreei de Nord este o chestiune de interes internaţional şi că ar trebui să fie discuţuu regionale. Aşa că acest pas este o concesie majoră a Statelor Unite", a apreciat expertul În studii internaţionale, John Harrison.

  • Regimul de la Phanian a afirmat vineri că a atins ultima etapă a procesului de îmbogăţire a uraniului şi că va fabrica noi arme nucleare cu bare de uraniu uzate, a anunţat agenţia sud-coreeană Yonhap, citând agenţia nord-coreeană KCNA.


Coreea de Nord a testat din aprilie încoace mai moulte rachete nucleare. După exerciţiul nord-creenilor, SUA, China, Rusia, Coreea de Nord, Japonia şi Uniunea Europeană au criticat acest demers şi au spus că vor impune guvernului de la Phenian noi sancţiuni. În replică, Coreea de Nord a spus că nu va renunţa la programul său nulear, va continua testele, va începe un program de îmbogăţire cu uraniu şi va folosi în armament tot plutoniul de care dispune.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite