VIDEO Reforma sănătăţii, un test pentru Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Reforma sănătăţii,  un test pentru Obama
VIDEO Reforma sănătăţii, un test pentru Obama

Preşedintele american străbate Statele Unite pentru a-şi promova planul de reformă.Obama propune reducerea masivă a costurilor care împovărează bugetul de stat, creşterea numărului de asiguraţi şi îşi pune în joc popularitatea. 

Democraţii trimişi în circumscripţii pentru a susţine reforma lui Obama au fost primiţi cu proteste vehemente de un număr mare de alegători. Senatorii şi congresmenii au fost asaltaţi de public cu întrebări, iar unii dintre ei chiar ameninţaţi cu moartea, relatează BBC.

Citiţi şi:



Pe de altă parte, liderul republicanilor, Michael Steele, l-a acuzat pe Barack Obama de socialism. El a suţinut că experimentul riscant al aşa-zisei reforme a sănătăţii va dăuna economiei şi va forţa milioane de americani să renunţe la asigurarea pe care o au în prezent.  

Ineficienţa sistemului

În SUA, asigurările de sănătate sunt în general private şi făcute de angajator. Doar persoanele peste 65 de ani sunt eligibile pentru programul gratuit de asigurări de stat Medicare, iar părinţii cu venituri mici, copiii, gravidele şi persoanele cu dizabilităţi intră în programul de asigurare al guvernului, Medicaid.

În jur de 47 de milioane de americani nu au însă niciun fel de asigurare de sănătate, iar dintre cei care nu sunt angajaţi, dar îşi fac asigurări individuale private, 600.000 dau faliment în fiecare an deoarece nu pot plăti costurile medicale.

Misiune imposibilă?

De-a lungul timpului, mai multe încercări de reformare a sistemului american de sănătate au fost blocate în Congres. În prezent, Obama încearcă să obţină o soluţie bipartizană, o variantă agreată şi de republicani. Misiune aproape imposibilă într-un an în care aceştia speră să profite de pe urma unui eventual eşec al promovării reformei pentru a-i învinge pe democraţi în alegerile pentru Congres din 2010.

Preşedintele nu a stabilit decât trei principii pe care orice proiect de reformă ar trebui să le respecte: reducerea costurilor, garantarea dreptului fiecărui american de a-şi alege propriul program de asigurare de sănătate şi servicii de sănătate de calitate, accesibile tuturor. Elaborarea textului de lege a rămas în sarcina Parlamentului.

Bătălia din Congres

Deja există mai multe variante şi comisii care lucrează la proiectul de reformă. Cea elaborată de Comitetul pentru finanţe  ar reduce cu 100 de miliarde de dolari costurile de la buget în următorul deceniu şi ar asigura 94% din  americani prin taxarea beneficiilor de sănătate gratuite, oferite angajaţilor de angajatori, susţin membri ai comisiei, citaţi de „Washing­ton Post“.

Comisia senatorială pentru sănătate, muncă şi pensii a propus o variantă de mandat individual prin care toţi americanii ar fi obligaţi prin lege să-şi facă o asigurare de sănătate. La rândul lor, angajatorii trebuie să-şi asigure angajaţii (mandatul de angajator) iar Medicaid, programul guvernamental de asigurare, ar urma să fie extins. Pe de altă parte,  cei care nu sunt eligibili pentru Medicaid, dar care nu au acces la un plan de asigurare oferit de angajatori, ar fi incluşi într-un nou plan de asigurare publică. 

image

Între timp, Obama încearcă să-i convingă că are dreptate   Foto: Afp



Alte trei comitete din Camera Reprezentanţilor au elaborat un text comun, care propune taxarea cu până la 5,4% a  familiilor care câştigă peste 350.000 de dolari pe an pentru a acoperi costurile extinderii numărului de asiguraţi. 

Testul puterii

Reforma sănătăţii este piatra de încercare pentru mandatul lui Barack Obama. Modul în care el va gestiona acest dosar în cursul următoarelor săptămâni ar putea fi determinant pentru restul preşedinţiei sale, pentru puterea lui politică şi relaţiile sale viitoare cu membrii celor două mari partide din Congres, comentează „Courrier International”.

Deja, opinia publică americană este divizată în privinţa „reformei Obama”.Potrivit ultimului sondaj de opinie, realizat de Universitatea Quinnipac, citat de „Boston Globe”, 52% din alegători nu sunt de acord cu modul în care Obama gestionează reforma sănătăţii, faţă de numai 39% care îl susţin. Mai mult, 72% din cei chestionaţi nu cred că Obama poate implementa planul său pentru sănătate fără a creşte deficitul.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite