VIDEO Obama anunţă noul plan al apărării antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Obama anunţă noul plan al apărării antirachetă
VIDEO Obama anunţă noul plan al apărării antirachetă

Statele Unite ale Americii renunţă la planul scutului antirachetă adoptat în perioada administraţiei Bush în favoarea unui nou plan de apărarea împotriva rachetelor din Europa, a declarat preşedintele american Barack Obama joi, informează CNN.

Citiţi şi:


Noul sistem va avea efecte vizibile mai repede şi va oferi o apărare mai bună împotriva ameninţării atacurilor cu rachetă comparativ cu programul de scut antirachetă propus de fostul preşedinte George W. Bush, a afirmat Obama.

Obama nu a intra în detalii despre noul plan, dar a precizat că a obţinut tot sprijinul secretarului apărării Robert Gates şi al personalului din domeniu.

Cea mai bună metodă de a îmbunătăţi securitatea noastră şi a aliaţilor noştri într-o manieră responsabilă este de a instala un sistem de apărare antirachetă care să răspundă mai bine ameninţărilor cu care ne confruntăm, a declarat Obama într-o intervenţie la Casa Albă.

Obama a făcut aceste afirmaţii după anunţul potrivit căruia Statele Unite au decis să abandoneze proiectul actual de scut antirachetă din Europa în schimbul unui sistem mai bine adaptat pentru contracararea rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Proiectul iniţial, al George W. Bush, s-a lovit de opoziţia puternică a Rusiei şi a contribuit la tensionarea relaţiilor dintre Washington şi Moscova.

Revizuirea planului, decisă în urma unei reexaminări de mai multe luni efectuate de administraţia sa, se justifică din două motive: o actualizare a evaluării ameninţării balistice iraniene şi progresele înregistrate de SUA în domeniul tehnologiilor antirachetă, în special în domeniul interceptoarelor sol-aer şi apă-aer şi radarelor, a afirmat Obama.

Pe de altă parte, Obama a recunoscut că preşedintele Bush avea dreptate când spunea că programul balistic iranian reprezintă o ameninţare importantă.

Şeful statului american a încercat să îi asigure pe aliaţii europeni ai Americii, care ar putea fi îngrijoraţi de această revizuire de strategie, declarând că protecţia lor va fi sporită odată cu implementarea noului proiect.

Barack Obama a ordonat reexaminarea proiectului faţă de care Rusia se opune categoric, considerându-l o ameninţare pentru securitatea sa.

În 2008, Polonia şi Statele Unite au ajuns la un acord pentru desfăşurarea până în 2013 în Polonia a zece interceptoare de rachete, cuplate cu un radar în Cehia.


Embedded video from CNN Video

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite