VIDEO Obama: Nobelul este un îndemn la acţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Obama: Nobelul este un îndemn la acţiune
VIDEO Obama: Nobelul este un îndemn la acţiune

Preşedintele Barack Obama a afirmat astăzi că este surprins şi "profund onorat" de primirea premiului Nobel pentru pace, dar că îl vede ca o chemare la acţiune pe tema climei, pe tema combaterii proliferării nucleare şi a conflictelor.

"Sunt surprins şi profund onorat. Nu o văd ca o recunoaştere a propriilor mele realizări, ci mai degrabă o afirmare a rolului conducător al Statelor Unite. Voi accepta acest premiu ca pe o chemare la acţiune"  împotriva încălzirii climatice, împotriva proliferării nucleare şi pentru rezolvarea conflictelor, în special a celui arabo-israelian, a afirmat Barack Obama în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Casa Albă.

Obama a subliniat că acest îndemn este lansat tuturor ţărilor pentru "a se ridica împotriva problemelor comune ale secolului XXI".

Preşedintele american a mai declarat că premiul trebuie împărţit cu toţi cei care luptă pentru pace şi democraţie.

Obama a recunoscut derularea conflictelor din Irak şi Afganistan, explicând că este "comandantul suprem al unei ţări care este responsabilă de încheierea unui război" şi confruntarea cu un adversar periculos în altul.

Obama a mai spus că unele dintre problemele cu care se confruntă lumea nu se vor rezolva în timpul mandatului său, nici măcar în timpul vieţii sale, şi a subliniat că ele nu trebuie înfruntate de o singură naţiune.

"Toate naţiunile trebuie să-şi asume responsabilitate" în problema climei, a afirmat Obama.

El a vorbit şi despre conflicte militare, foamete, dar şi despre criza economică.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite