VIDEO Misiunea lui Obama în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american va pendula între recunoaşterea meritelor unui partener global şi respectarea unor drepturi fundamentale de către Beijing. Liderul de la Casa Albă se află zilele acestea în China, punctul central al turneului său asiatic. 

Citiţi şi:


Vizita preşedintelui american, Barack Obama, în China a început duminică printru-un dialog cu studenţii din oraşul Shanghai, transmis pe internet, înainte de a ajunge la Beijing, pentru partea mai protocolară a călătoriei sale.

Dacă Obama a recurs într-o mare măsură la transmiterea discursurilor pe internet în timpul campaniei electorale şi după alegerea sa, această practică este neobişnuită în China comunistă, unde internetul este controlat foarte strict de Partidul Comunist.

Liderul american, cenzurat

De altfel, şi studenţii care au participat la întâlnirea cu liderul american, găzduită de Muzeul de Ştiinţe şi Tehnologie din Shanghai, au fost aleşi pe sprânceană.

Tot pentru a „nu-l deranja“ pe liderul celei mai mari puteri, autorităţile chineze au închis un grup de disidenţi, după cum au declarat familiile acestora pentru agenţia France Presse, preluată de presa americană. 

Potrivit cotidianului american „The New York Times“, dialogul cu cei 500 de tineri nu a fost transmis în direct de televiziunea de stat din China. Postul naţional urma să transmită ieri-seară doar câteva fragmente cenzurate şi editate, fără întrebările despre libertatea de opinie, de exemplu.

Obama a insistat pe libertatea de expresie, pledând pentru site-uri de socializare precum Twitter sau Facebook. De reţinut că discuţiile dintre studenţii chinezi şi foştii preşedinţi americani Bill Clinton şi George W. Bush au fost difuzate integral de postul naţional. 



Parteneri, nu rivali

Călătoria lui Obama în China este văzută drept punctul forte al turneului său în Asia, în cursul căruia a fost deja în Japonia şi în Singapore (pentru summitul Forumului Asia-Pacific), turneul încheindu-se în Coreea de Sud.

Preşedintele Barack Obama a reiterat, într-un discurs rostit la Tokyo, că vrea să arate Beijingului că Washingtonul nu este rivalul, ci partenerul Chinei.

Un partener pentru care SUA sunt dispuse să închidă ochii la încălcarea drepturilor omului sau să “neglijeze” relaţiile cu alte state pentru a nu supăra China.

Analiştii au remarcat faptul că liderul de la Casa Albă a omis India de pe agenda sa asiatică, deşi Statele Unite derulează un parteneriat strategic cu această ţară. Tensiunile dintre New Delhi şi Beijing au crescut în ultimul timp, iar Obama s-a ferit să se implice, pentru a evita eventuale reacţii din partea Chinei.  

Pe picior de egalitate

În preambulul întâlnirilor de ieri, publicaţia „China Daily“ scria că Barack Obama soseşte în China „pe note mult mai bune de cele două părţi, în pofida divergenţelor şi provocărilor cu care se confruntă cele două ţări în relaţia lor“, în timp ce „Global Times“ aprecia că, în prezent, „cele două ţări sunt pe picior de egalitate“.

Analizând prima vizită a liderului american în China, Institutul Brookings nota că va fi interesant de văzut cum va pendula Obama între recunoaşterea importanţei tot mai mari a Beijingului la nivel geopolitic şi chestiunile delicate.

Spre deosebire de predecesorii săi de la Casa Albă, Barack Obama a avut o atitudine “mult mai respectuoasă faţă de China”, renunţând la ceea ce partenerii de la Beijing interpretau a fi “aroganţa unei superputeri ce se consideră superioară din punct de vedere moral”.

Această atitudine a creat în rândul populaţiei impresia că SUA conspiră pentru a împiedica dezvoltarea Chinei. O altă idee vehiculată la Beijing este aceea că Washingtonul este interesat doar de sprijinul financiar oferit de China şi de potenţialul reprezentat ca piaţa de desfacere. 

Experţii americani sunt de părere că Obama ar trebui să le explice chinezilor, şi mai ales tinerilor, că “democraţia nu este un produs de export al Statelor Unite”, ci o valoare a cărui implementare variază de la ţară la ţară. 

Acuzaţii de protecţionism

Dacă apropiaţii lui Obama s-au ferit să-şi supere prea mult gazdele, Beijingul a acuzat Statele Unite de un protecţionism din ce în ce mai accentuat. “Statele Unite şi alte ţări occidentale sunt partizane ale libertăţii comerţului, însă Statele Unite devin din ce în ce mai protecţioniste”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului, Yao Jian.

El a adăugat că Washing-tonul „nu ar trebui să creeze diverse bariere comerciale pentru a-şi proteja industria naţională“.
Yao Jian a mai precizat că autorităţile de la Beijing vor menţine stabilitatea yuanului, guvernul fiind „indignat de presiunile injuste“ exercitate de Statele Unite pentru o reevaluare a monedei chineze, în contextul în care şi SUA au permis deprecierea dolarului, pentru creşterea competitivităţii.

Plecăciune nepotrivită

Vizita efectuată sâmbătă de preşedintele Barack Obama în Japonia a prezentat un interes mare pentru presa din SUA, care a criticat faptul că liderul de la Casa Albă s-a aplecat în faţa împăratului Japoniei, în semn de respect. ABC News s-a interesat dacă plecăciunea făcută de Barack Obama în faţa suveranului Japoniei a fost corectă.

Blogul conservator HotAir a afirmat că preşedintele a avut alura unui „idiot“, iar ziarista conservatoare Michelle Malkin l-a numit pe preşedinte „waterboy“ (băiatul care le dă apă atleţilor la maraton). “San Francisco Chronicle” aminteşte în schimb că nu este pentru prima dată când preşedintele Obama se apleacă în faţa unui demnitar străin şi estimează că acest lucru arată un nivel corect de respect. Publicaţia precizează, de asemenea, că plecăciunea făcută de preşedintele american este corectă, explicând cele trei tipuri de plecăciuni din cultura japoneză.

image

Statele Unite nu vor să frâneze China. Dimpotrivă, creşterea unei Chine puternice şi prospere poate fi o sursă de putere pentru comunitatea naţiunilor.

image


Barack Obama
preşedintele SUA

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite