VIDEO Obama face o nouă gafă şi plasează Inchiziţia şi Califatul de la Cordoba în aceeaşi perioadă istorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama s-a făcut de râs plasând în aceeaşi perioadă istorică Inchiziţia şi Califatul de la Cordoba, în cadrul unui discurs rostit la Cairo. Discursul său, adresat musulmanilor, a fost ironizat de presa spaniolă de vineri, informează AFP.

"Islamul are o tradiţie mândră de toleranţă. Vedem acest lucru în istoria Andaluziei şi Cordobei din timpul Inchiziţiei", a declarat Obama, potrivit textului discursului său, publicat pe site-ul Casei Albe.

Preşedintele american a făcut aluzie la ocupaţia musulmană a unei mari părţi a Spaniei, Al Andalus, din secolul al VIII-lea până în secolul al XV-lea şi în special la Califatul Cordobei, care a existat în secolele al X-lea şi al XI-lea. Astfel, Obama a plasat, în mod echivoc, în aceeaşi perioadă Califatul Cordobei şi Inchiziţia, scrie cotidianul El Mundo pe prima pagină a ediţiei sale de vineri.

Preşedintele american "a amestecat Al Andalus şi Inchiziţia", afirmă, la rândul său, cotidianul de dreapta ABC. Inchiziţia catolică, reprimarea intolerantă a ereziilor, a început în Europa la sfârşitul secolului al XII-lea, potrivit istoricilor.

Atât El Mundo, cât şi cotidianul El Pais (centru-stânga) au subliniat în ediţiile lor electronice că toleranţa islamică în timpul Al Andalus este un mit, la fel ca şi înţelegerea descrisă adesea dintre comunităţile creştină, evreiască şi musulmană.

De asemenea, ABC critică vineri, pe prima pagină, "omisiunea planetară a Spaniei" în referirea la Alianţa Civilizaţiilor făcută de Obama în discursul său, pentru încurajarea dialogului interreligios. Preşedintele american a menţionat numai "leadershipul turc" din această iniţiativă, vizând în special dialogul dintre islam şi creştinism, în condiţiile în care este vorba de un proiect comun Turcia-Spania, aminteşte ABC.

Şi predecesorul lui Obama, George W. Bush, cunoscut pentru numeroasele gafe făcute, a avut probleme cu reţinerea anilor. De exemplu, în 2007 el a făcut-o pe regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, cu 200 de ani mai bătrână decât este.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite