VIDEO Obama, primit cu frenezie în Ghana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Obama, primit cu frenezie  în Ghana
VIDEO Obama, primit cu frenezie în Ghana

Este pentru prima dată când preşedintele afro-american al SUA călătoreşte în Africa, unde localnicii îl consideră „de-al lor“. Barack Obama a făcut ieri un tur al Castelului Cape Coast, un vechi fort folosit pentru comerţul transatlantic de sclavi.

Liderul american, însoţit de soţia sa, Michelle, şi de cele două fiice, a fost întâmpinat vineri seara, pe aeroportul Kokota, de lângă capitala Accra, de preşedintele ghanez John Atta-Mills, însoţit de mai mulţi demnitari.

Citiţi şi:

Papa l-a iertat pe Obama
Barack Obama nu mai este aşa de popular
Obama îndeamnă Rusia să nu se amestece în treburile statelor vecine
Relansarea relaţiilor ruso-americane, aplaudată de presa rusă
Obama şi Medvedev au încheiat şase acorduri strategice / Cum comentaţi?

În onoarea sa, un grup de localnici au cântat şi au dansat, acompaniaţi de tobele tradiţionale. Obama a vizitat ieri Castelul Cape Coast, situat la 160 de kilometri în vestul capitalei Accra. Castelul, acum muzeu, a fost construit de europeni în secolul al XVII-lea şi era folosit mai ales pentru comerţul trans-atlantic de sclavi.

Înmormântări suspendate

Oraşul Cape Coast, cu o populaţie de peste 80.000 de locuitori, şi-a suspendat ieri toate înmormântările. „Vrem să-l întâmpinăm cum se cuvine pe preşedintele american. Morţii pot fi îngropaţi şi în alte zile, dar vizita lui Obama este o ocazie unică şi trebuie să-i dăm toată atenţia“, a declarat unul dintre miniştrii ghanezi pentru AFP .

Programul de ieri al preşedintelui american în Ghana a mai inclus o întrevedere cu preşedintele ghanez, un discurs în faţa parlamentului şi o vizită la o maternitate.

Cântece în cinstea liderului SUA

Compozitorii ghanezi au fost inspiraţi de vizita lui Barack Obama şi au creat mai multe cântece în cinstea liderului american, iar chipul acestuia a fost imprimat pe mii de tricouri, relatează CNN. Postere şi panouri cu chipul preşedintelui american împânzeau ieri capitala ghaneză.

Milioane de oameni ar fi dorit să-l vadă pe Obama, dar puţini au avut această ocazie, deoarece, la toate evenimentele la care a participat preşedintele american, intrarea a fost pe bază de invitaţii, din motive de securitate. Barack Obama a mai vizitat Africa subsahariană pe vremea când era senator, în august 2006, când a făcut o vizită în Kenya, ţara tatălui său.

Invidie pe continent

„Nu este surprinzător că prima vizită a liderului afro-american al SUA în Africa subsahariană, o regiune obsedată de Obama şi care îl priveşte drept propriul fiu, inspiră invidie pe întregul continent african“, comentează CNN. Vizita în Ghana a produs cea mai mare dezamăgire în Kenya - ţara tatălui lui Obama-  şi în Nigeria -  gigantul de 150 de milioane de locuitori care se consideră „inima Africii” şi care este aliat cu SUA. Obama a declarat că a ales Ghana pentru a sprijini principiile democratice.

Această ţară a ţinut anul trecut alegeri prezidenţiale libere şi paşnice, contrastând mult cu alte ţări africane, precum Zimbabwe sau Kenya, unde s-au înregistrat violenţe post-electorale. Lista ţărilor instabile sau corupte din regiune este mare. Lovituri de stat militare au loc cu regularitate, aşa cum s-a întâmplat, în ultimul an, în Guineea sau Mauritania.

Ghana, model pentru alte ţări africane

„Prin vizita în Ghana, sperăm să subliniem importanţa guvernării eficiente”, a spus Barack Obama. Ţara vest-africană cu 23 de milioane de locuitori, prima de pe continent care şi-a câştigat independenţa, în 1957, este săracă, dar stabilă, spre deosebire de multe dintre vecinele sale.

image

Suvenirurile „Obama“  au fost la mare căutare în capitala ghaneză, Accra 

Ghana a fost lăudată pe plan internaţional anul trecut pentru o cursă electorală foarte strânsă şi paşnică, care a marcat cel de-al doilea transfer de putere de când armata a reinstaurat democraţia, în 1992. Deşi este încă dependentă de ajutoare, Ghana are o economie de piaţă deschisă, ce se va dezvolta probabil datorită rezervelor de petrol descoperite recent.

Luptă împotriva foametei

Ţările bogate din G8, reunite în această săptămână la summitul din Italia, s-au angajat să mobilizeze 20 de miliarde de dolari în decurs de trei ani pentru a lupta împotriva foametei. Cea mai mare parte a fondurilor sunt destinate Africii.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite