VIDEO Cui îi este dor de George W. Bush?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Cui îi este dor de George  W. Bush?
VIDEO Cui îi este dor de George W. Bush?

Silvio Berlusconi, Benjamin Netanyahu şi chiar Hugo Chavez au motive să regrete plecarea de la putere a fostului preşedinte american. Chiar dacă Barack Obama este foarte popular în întreaga lume, schimbările de macaz ale Casei Albe au scăzut confortul unor şefi de stat.

Mai citeşte şi:

Hugo Chavez înfruntat de opoziţie
Hugo Chavez a dispus expropierea a peste 10.000 de hectare de teren
După o carte, Venezuela oferă şi o insulă SUA


Imaginea SUA în lume este acum la fel de bună ca la începutul anilor 2 000, înainte de mandatul lui George W. Bush, indică un studiu recent, efectuat în 25 de ţări de Pew Research Center.

După alegerea lui Barack Obama, percepţia asupra Americii s-a ameliorat atât în Europa, cât şi în lumea musulmană sau în America Latină. Şi totuşi, dacă majoritatea oamenilor de rând se simt mai bine cu Obama la Casa Albă, există lideri mondiali care îl preferau pe fostul preşedinte, George W. Bush. Revista „Foreign Policy” a realizat o listă a celor care duc dorul „cowboy-ului imprudent”.

Netanyahu pare exasperat

Obama a fost mult mai vocal decât predecesorii săi în problema extinderii coloniilor în Cisiordania, inclusiv în ceea ce priveşte aşa-numita „creştere naturală” a comunităţilor existente, pe care liderul israelian, Benjamin Ne­tanyahu, o susţine cu insistenţă. „Ce naiba vor de la mine?” ar fi declarat Netanyahu, enervat, după o discuţie în contradictoriu la Casa Albă.

Guvernul israelian pretinde că s-a ajuns la un acord cu administraţia Bush, privind continuarea „creşterii naturale”. Administraţia Obama susţine că nu există un asemenea acord. Totuşi, echipa lui Netanyahu spune că „nu este vorba de o criză” a relaţiilor dintre cele două guverne.

Lui Uribe îi lipsesc dolarii americani

Liderul columbian, Alvaro Uribe era fidel SUA, într-o zonă unde Bush nu avea mulţi prieteni. Bush a autorizat alocarea a milioane de dolari pentru ajutoare militare destinate Columbiei pentru lupta cu mafia drogurilor şi cu rebelii de stânga şi i-a acordat lui Uribe Medalia Prezidenţială pentru Libertate, pentru „curajul personal şi tăria de caracter”.

Acum, relaţiile sunt mai puţin prieteneşti. Obama a promis să se opună unui acord de comerţ liber SUA- Columbia, din cauza unor probleme privind drepturile omului.

Kaczinski se simţea bine curtat de SUA

Liderului polonez, Lech Kaczinski, îi lipseşte curtea pe care i-o făcea Bush pentru instalarea scutului antirachetă american în Polonia. Relaţia dintre Obama şi Kaczinski nu a început bine. După o discuţie telefonică a celor doi, Kaczynski a declarat imediat presei că Obama a promis să continue construirea scutului.

Preşedintele american a dezminţit acest lucru. Câteva luni mai târziu, Obama i-a trimis o scrisoare preşedintelui rus Dmitri Medvedev, în care se oferea să sisteze proiectul, în schimbul cooperării în alte domenii. Această aparentă neînţelegere a avut repercusiuni politice pe plan intern pentru Kaczynski, opoziţia poloneză caricatu­rizându-l drept „bufon”.

Emoţii pentru Saakaşvili

Preşedintele Georgiei, educat în SUA, s-a bucurat de mare susţinere la Washington, de la venirea sa la putere în 2003. „George Bush a contribuit la salvarea democraţiei georgiene. De aceea, o stradă din Tbilisi va purta mereu numele lui”, a declarat recent, Mihail Saakashvili.

În ultima vreme, liderul georgian şi-a pierdut din popularitatea pe plan intern şi extern, în urma acuzaţiilor că ar purta răspunerea pentru războiul cu Rusia, din august 2008. Administraţia Obama face eforturi de îmbunătăţire a relaţiilor cu Rusia.

Chiar dacă a dat asigurări că sprijină necondiţionat democraţia din Georgia şi accederea Georgiei la NATO, Casa Albă nu a promis acelaşi sprijin şi pentru Saakaşvili. Dacă tensiunea creşte în Caucaz şi dacă Kremlinul decide să testeze noua conducere americană, abia atunci Georgia ar putea afla cum se poziţionează între priorităţile administraţiei americane.

Chavez şi-a pierdut din şarm

De la plecarea lui Bush, liderul venezuelean, Hugo Chavez, duce lipsă de subiect pentru discuţii spumoase. Nu mai are pe cine să compare cu Satana sau pe cine să numească „măgar”.

Nimic nu dădea mai multă culoare unui episod din show-ul televizat al lui Chavez, „Alo, Presidente”, decât o tiradă prelungită împotriva lui Bush. După o tentativă eşuată de lovitură de stat în 2002, Chavez şi-a acuzat mereu oponenţii politici că sunt parte a unui complot al SUA împotriva sa.

Declaraţiile bombastice anti-Bush

i-au câştigat faima din America Latină până la Teheran. Odată cu alegerea lui Obama – care este extrem de popular în America Latină – declaraţiile spumoase ale lui Chavez nu mai au acelaşi efect. Cum administraţia Obama relaxează restricţiile impuse Cubei, este greu pentru Chavez să portretizeze SUA drept un inamic al stângii din America Latină. 

Cel mai fidel prieten

În 2008, revista „Time” l-a numit pe liderul italian „ultimul prieten al lui Bush pe Terra”. Silvio Berlusconi a fost alături de Bush când aproape toţi ceilalţi lideri europeni (şi politicieni italieni) îl atacau. Berlusconi i-a luat apărarea prietenului său american, susţinând războiul din Irak când cea mai mare parte a Europei de Vest se opunea.

Relaţia dintre cei doi lideri a părut a depăşi graniţele politice. Creştinul conservator din Texas şi miliardarul libertin ar putea părea o pereche ciudată, dar Berlusconi era adesea invitat la ranchul lui Bush din Crawford, iar Bush îl numea pe liderul italian  „un om sincer şi principial”.

Există indicii că relaţiile sunt reci între Berlusconi şi Obama, administraţia de la Casa Albă fiind iritată de apropierea liderului italian de premierul rus, Vladimir Putin, şi de cel libian, Muammar Ghaddafi. De asemenea, SUA sprijină extinderea G8, ceea ce ar putea irita Italia, care se mândreşte cu poziţia sa în clubul exclusivist.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite