VIDEO Obama lasă Estul fără scut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Obama lasă Estul fără scut
VIDEO Obama lasă Estul fără scut

Preşedintele american a anunţat ieri că renunţă la amplasarea radarului din Polonia şi a interceptoarelor de rachetă din Cehia, spre bucuria ruşilor. Decizia este încă un semnal că pentru Statele Unite relaţiile cu Europa Centrală şi de Est nu mai reprezintă o prioritate, ca pe vremea Administraţiei Bush.

Citiţi şi:


SUA au renunţat la construirea scutului antirachetă din Europa după ce au reevaluat ameninţarea iraniană, a declarat, ieri,
Geoff Morrell, purtător de cuvânt al Pentagonului.

„Proiectul se baza pe estimarea potrivit căreia Iranul era hotărât să dezvolte un program de rachete cu rază lungă de acţiune“, însă, „potrivit ultimelor informaţii, iranienii sunt mult mai concentraţi asupra dezvoltării de capacităţi de rază scurtă şi medie de acţiune“, a explicat Morrell.

„Preşedintele american, Barack Obama, mi-a telefonat la scurt timp după miezul nopţii pentru a-mi spune că guvernul său abandonează intenţia de a construi o bază radar pe teritoriul ceh“, în cadrul scutului antirachetă, a  afirmat premierul Cehiei, Jan Fischer.

Înjunghiaţi pe la spate

Pentru polonezi, anunţul a picat cât se poate de prost, întrucât coincide cu împlinirea a 70 de ani de la invadarea ţării de către trupele sovietice, în urma unui pact încheiat între Stalin şi Hitler. Dacă cehii nu au reacţionat prea dur, mai ales că o parte a populaţiei nici măcar nu a dorit instalarea radarului, polonezii s-au simţit „înjunghiaţi pe la spate“, scrie Reuters.

„Americanilor le pasă de propriile interese. De ceilalţi doar se folosesc“, a declarat cu amărăciune fostul preşedinte polonez Lech Walesa.

„Nu scutul era important, ci felul în care am fost trataţi“, a mai spus el. Varşovia speră ca americanii să-şi respecte măcar promisiunea făcută anul trecut, aceea de a furniza rachete Patriot şi de a sprijini modernizarea armatei poloneze. 



Întoarcerea către Europa

Atât polonezii, cât şi cehii au fost încă dinainte de aderarea la UE printre cei mai sceptici europeni. „Palma“ primită de la Washington s-ar putea să reprezinte o schimbare radicală de optică. Eugeniusz Smolar, fost director al Centrului pentru Relaţii Internaţionale de la Varşovia, este de părere că în Polonia există o tendinţă puternică de a „europeniza“ strategia de securitate, scrie „The Guardian“.

„În lumina răzgândirii SUA, trebuie să ne concentrăm foarte serios asupra Europei“, a spus tranşant fostul vicepremier ceh Alexandr Vondra, care a condus negocierile cu Washingtonul pentru amplasarea radarului pe teritoriul Cehiei.

Sărbătoare la Moscova

Rusia a negat ieri că ar fi încheiat vreun acord secret în schimbul abandonării de către SUA a scutului şi a salutat decizia lui Obama, privită ca un rezultat al „poziţiei lipsite de compromisuri a Moscovei“. Analiştii au păreri împărţite. Pe de o parte, există voci care susţin că renunţarea la scut va întări cooperarea dintre SUA şi Rusia.

Pe de altă parte, „uliii“ ultraconservatori ai fostului preşedinte George W. Bush cred că decizia lui Obama este greşită. „Este aproape o catastrofă pentru relaţiile Americii cu ţările est-europene şi cu unele state din NATO“, a comentat John Bolton, fost ambasador al SUA la ONU.

Strategie nouă

Barack Obama doreşte o nouă abordare a apărării antirachetă în Europa. El a dat asigurări că noul sistem de apărare antirachetă va fi mai amplu decât precedentul şi a precizat că programul balistic iranian rămâne o ameninţare. Boeing pregăteşte deja un interceptor mobil de rachete pentru bazele NATO.

image


Embedded video from CNN Video

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite