VIDEO Barack Obama, omul Păcii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Barack Obama, omul Păcii
VIDEO Barack Obama, omul Păcii

Liderul de la Casa Albă este cel de-al treilea preşedinte american distins cu Nobelul pentru Pace, în timpul mandatului. Majoritatea analiştilor admit că premiul se datorează în primul rând speranţelor pe care întreaga lume şi le pune în liderul american. Vezi aici explicaţia pentru care i s-a acordat premiul atât de devreme.

„Comitetul norvegian al Premiului Nobel a decis ca Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2009 să fie acordat preşedintelui Barack Obama pentru extraordinarele sale eforturi de a întări diplomaţia internaţională şi cooperarea dintre popoare“, se spune în comunicat.



Citiţi şi:


„Comitetul a acordat o importanţă specială viziunii lui Obama de a crea o lume fără arme nucleare“, explică organizatorii. Experţii norvegieni care au decis ca premiul să meargă la Casa Albă consideră că liderul american „a creat un nou climat în politica internaţională“, reaşezând „diplomaţia multilaterală pe o poziţie centrală“.

Spre deosebire de anii trecuţi, de această dată au fost luate în calcul şi alte iniţiative decât cele ce au propriu-zis legătură cu eforturile de stabilire a păcii în lume. Astfel, norvegienii au salutat faptul că „Statele Unite joacă un rol constructiv în lupta împotriva încălzirii climatice cu care se confruntă lumea“. Membrii Comitetului au apreciat şi faptul că „foarte rar, o persoană de nivelul lui Barack Obama captează atenţia lumii şi oferă atâta speranţă pentru un viitor mai bun“.

„A primit premiul cu modestie“

Barack Obama a primit cu „modestie“ vestea acordării Premiului Nobel pentru Pace, a declarat un oficial din cadrul administraţiei americane, citat de AFP. Oficialul a mai spus că liderul american a fost trezit din somn, în jurul orei locale 06.00, de purtătorul său de cuvânt, Robert Gibbs, care l-a anunţat de decizia luată la Oslo. Toţi liderii importanţi ai lumii au salutat decizia luată de Comitetul Nobel.

„Acest premiu semnifică întoarcerea Americii în inima tuturor popoarelor din întreaga lume“, a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, în timp ce cancelarul german Angela Merkel crede că decizia reprezintă „un îndemn pentru preşedinte şi pentru noi toţi de a face şi mai multe pentru pace“. La rândul lui, preşedintele israelian Shimon Perez crede că Obama „a adus umanităţii o nouă speranţă“.


Anunţul oferirii premiului


Analiştii sunt sceptici

Majoritatea analiştilor de peste Ocean care au scris ieri în ediţiile online ale unor publicaţii prestigioase consideră însă că Obama a primit mult prea devreme acest premiu. „Surpriză, Obama a câştigat Premiul Nobel“, nota ieri Associated Press, titlu preluat şi de cotidianul „NY Times“. „Anunţul a venit extraordinar de devreme, în chiar primul său an de mandat şi la mai puţin de nouă luni de când a preluat puterea, iar acest lucru a şocat oamenii din Norvegia, până la Washington“, nota ieri Sheryl Gay Stolberg în „NY Times“.

„Premiul acordat lui Obama este în primul rând pentru bunele sale intenţii“, scria Michael Gerson, analist la cotidianul „Washington Post“. William Kristol, coleg de pagină cu Gerson, susţine că decizia este o „parodie“. „Barack Obama a câştigat Premiul Nobel, dar pentru ce?“, se întreabă şi Iain Martin, analist la „The Wall Street Journal“, ce susţine că gestul este „bizar“.

Chiar şi presa europeană a pus sub semnul întrebării decizia Comitetului Nobel. Gideon Rachman, expert al „Financial Times“, a postat ieri pe site-ul publicaţiei un comentariu în care se întreabă ce a făcut Obama pentru a merita premiul. „The Economist“ concluzionează că acest premiu „creşte şi mai mult nivelul aşteptărilor, în ceea ce îl priveşte pe Obama“.

Listă selectă

Barack Obama este cel de-al treilea preşedinte american în funcţie care câştigă Premiul Nobel pentru Pace, după Theodore Roosevelt, în 1906, şi Woodrow Wilson, în 1919.

Cele mai importante nume care au câştigat această distincţie în ultimii 20 de ani sunt fostul preşedinte american Jimmy Carter (2002), Kofi Annan (2001), Yasser Arafat, Shimon Perez şi Yitzhak Rabin (1994), Nelson Mandela (1993), Mihail Gorbaciov (1990), Dalai Lama (1989), Ellie Wiesel (1986) şi Lech Walesa (1983).

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat până acum de 90 de ori, fiind primit de 119 laureaţi, între 1901 şi 2009. De 96 de ori au câştigat persoane, iar de 23 de ori premiul a  fost ridicat de organizaţii. 


Discursul lui Obama ca proaspăt laureat al premiului Nobel

 Ceauşescu râvnea şi el la Nobel

Agreat de Occident după condamnarea şi neintervenţia din 1968 din Cehoslovacia, Nicolae Ceauşescu a căutat să devină din ce în ce mai activ. Ţinta lui era Premiul Nobel pentru Pace. Strategia lui Ceauşescu era să devină mediator în conflictul palestiniano-israelian. România avea relaţii diplomatice bune atât cu israelienii, cât şi cu palestinienii.

Mai mult, în noiembrie 1986, Ceauşescu a organizat la Bucureşti un referendum pentru scăderea cu 5% a armamentelor şi efectivelor militare. În timpul mitingurilor ce vor urma, masele de oameni scandau un nou slogan: „Ceauşescu  - Pace”.  (Florel Manu)

Un român a câştigat distincţia

Comitetul de la Oslo a decis în 1985 ca Premiul Nobel pentru Pace să fie oferit organizaţiei International Physicians for the Prevention of Nuclear War (Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear). Organizaţia era condusă de un rus, un american şi de românul Ioan Moraru.

După ce a primit distincţia, Moraru a fost înlăturat din viaţa publică, pentru a nu ştirbi cu nimic din meritele lui Ceauşescu. Moraru a lucrat în cercetare, unde a continuat munca începută de Victor Babeş, în domeniul anatomiei patologice. Moraru a murit cu trei zile înainte de a izbucni Revoluţia, în 1989.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite