VIDEO Armata americană intră într-o nouă eră, a roboţilor de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Armata americană intră într-o nouă eră, a roboţilor de război
VIDEO Armata americană intră într-o nouă eră, a roboţilor de război

Armata americană pare să se concentreze pe recrutarea de roboţi şi drone care nu dorm niciodată, nu ştiu ce este durerea şi au început să transforme modul cum se desfăşoară războaiele, relatează AFP.

La ultimul salon organizat săptămâna aceasta în Maryland (estul Statelor Unite), ultimele inovaţii robotice au stat la loc de cinste. Printre acestea s-au numărat elicoptere fără pilot şi un mic robot semănând cu Wall-E.

Elicopterul, MQ-8B Fire Scout, va fi dat în folosinţă anul acesta pe o fregată, USS McInerney, pentru a ajuta la reperarea traficanţilor de droguri în oceanul Pacific, potrivit marinei americane.

În ceea ce priveşte robotul, Pakbot, acesta este capabil să urce pe pietre, datorită şenilelor sale, dar şi să recupereze şi să dezactiveze încărcături explozive, cu ajutorul unui braţ teleghidat de soldaţii care stau la adăpost, în afara oricărui pericol. Circa 2.500 de exemplare sunt desfăşurate deja în Irak şi Afganistan, unde bombele artizanale amplasate de insurgenţi provoacă cele mai multe decese în rândul soldaţilor americani. Este disponibilă şi o versiune uşoară, cu o greutate de şase kilograme, transportabilă în rucsac, a anunţat societatea care îi comecializează, iRobot.

Revoluţia teleghidată

"Cred că suntem la începutul unei revoluţii teleghidate", a declarat Gary Kessler, care supraveghează programele de construire  avioanelor fără pilot pentru US Navy şi pentru puşcaşii marini.

La fel ca şi alţi oficiali din Pentagon, el nu a ezitat să compare apariţia acestor roboţi cu cea a aeronavelor şi tancurilor, noile tehnologii care au schimbat modul de a purta conflicte.

În 2003, armata americană nu avea aproape niciunul dintre aceşti robţi în arsenal. În prezent, numără cel puţin 10.000 de dispozitive terestre şi 7.000 de aparate de zbor fără pilot, de la mici Raven, care pot fi lansate cu mâna, până la imensul Global Hawk, un avion de spionaj cu o lungime de 13 metri şi o anvergură a aripilor de 35 de metri, capabil să zboare la înaltă altitudine timp de 35 de ore.

US Air Force, reticentă iniţial faţă de aceste aparate fără pilot, a anunţat că antrenează în prezent mai mulţi operatori de drone decât piloţi pentru bombardiere şi avioane de luptă. Astfel de sisteme teleghidate sunt prezente cu miile în Irak şi Afganistan, spionând duşmanii din cer cu orele, detectând bombele artizanale sau lansând rachete, fără a pune în pericol viaţa soldaţilor.

Dronele Predator şi Reaper, înarmate cu rachete Hellfire de înaltă precizie, desfăşoară în mod regulat raiduri în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, unde s-au refugiat insurgenţii talibani şi liderii al-Qaida. La începutul lunii august, unul dintre aceste tiruri l-ar fi ucis pe liderul taliban pakistanez Baitullah Mehsud. Dar şi un număr nedeterminat de civil a murit în urma acestor atacuri, potrivit autorităţilor pakistaneze.



SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite