VIDEO America renuntă la scutul antirachetă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO America renuntă la scutul antirachetă!
VIDEO America renuntă la scutul antirachetă!

Potrivit declaraţiilor făcute de foşti şi actuali oficiali americani, Casa Albă va suspenda planurile fostei administraţii Bush privnd instalarea unui sistem antirachetă în Cehia şi Polonia, titrează cotidianul american Wall Street Journal.

Oficialii americani spun că decizia, care va atenua tensiunile cu Moscova, se va baza pe o evaluare care concluzionează că programul de rachete cu rază lungă al Iranului nu a făcut progrese atât de rapide pe cât se estima anterior şi astfel ameninţarea asupra continentului american şi a Europei s-a diminuat, scrie WSJ. Analiza, ordonată de preşedintele Barack Obama, va fi finalizată săptămâna viitoare.

Renunţarea la scutul antirachetă va însemna o modificare majoră faţă de politica administraţiei Bush, care a promovat agresiv construirea scutului antirachetă în Europa de Est, înainte de a părăsi Casa Albă în ianuarie.

Planul lui George W. Bush a înfuriat Kremlinul, care a susţinut că sistemul constituie o ameninţare potenţială pentru propriile sale rachete balistice intercontinentale. Oficialii americani au insistat însă că amplasarea şi scara redusă a sistemului (un radar în Cehia şi 10 rachete interceptoare în Polonia) nu prezintă nicio ameninţare pentru armele strategice ale Rusiei.

Evaluarea administraţiei Obama conchide că aliaţii europeni ai Statelor Unite, membri ai NATO, se confruntă cu o ameninţare din partea rachetelor iraniene cu rază scurtă şi medie. Asftel, Casa Albă va ordona o modificare a strategiei, spre dezvoltarea de sisteme regionale de rachete pentru Europa, împreună cu NATO, sisteme care ar fi mult mai puţin controversate.

Decizia de suspendare a scutului va provoca cu siguranţă alarmă în Europa de Est, unde oficiali au formulat deja îngrijorări legate de faptul că reluare a relaţiilor cu Moscova, anunţată de Casa Albă, se va face în detrimentul aliaţilor SUA din fostul bloc sovietic.

Polonezii sunt nervoşi
, a declarat un responsabil militar american.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov declara săptămâna trecută că se aşteaptă ca administraţia Obama să abandoneze planurile anti-rachetă, măsură pe care Moscova ar considera-o nu o concesie, ci o renunţare la politica greşită din perioada administraţiei Bush.

Embedded video from CNN Video
Decizia va fi văzută în Rusia ca o victorie a Kremlinului. Pe de altă parte, ea ar putea fi criticată ca un gest menit să câştige cooperarea Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU, pentru impunerea de noi sancţiuni Iranului, conchide WSJ.

Polonia: Renunţarea la scut ar fi un eşec

O delegaţie americană se află la Varşovia pentru discuţii legate de scutul antirachetă la Ministerul polonez de externe. Se aşteaptă ca delegaţia să informeze oficial Varşovia despre renunţarea instalării stutului antirachetă pe teritoriul polonez, potrivit unei surse din cadrul ministerului polonez, transmite RIA Novosti.

La negocieri din partea poloneză participă ministrul de externe Radoslav Sikorski.

Renunţarea la proiectul american privind scutul antirachetă ar marca un eşec al politicii administraţiei Obama în Europa Centrală, este de părere Aleksander Szczyglo, şeful biroului pentru securitate naţională din preşedinţia poloneză:

Dacă se confirmă, ar fi un eşec al gândirii pe termen lung a administraţiei americane în această parte a Europei, a declarat oficialul polonez.

Rusia ar saluta decizia amercinailor de a renunţa la proiectul scutului

Rusia are toate motivele să salute o renunţare a SUA la planul scutului antirachetă, dacă informaţiile din presă pe această temă sunt confirmate, a declarat joi o sursă din Ministerul rus de Externe, potrivit AFP.

Dacă Statele Unite au într-adevăr intenţia de a renunţa la planurile de desfăşurare a elementelor scutului în Polonia şi Cehia este, evident, o veste bună, a declarat sursa.



Barack Obama a ordonat reexaminarea proiectului faţă de care Rusia se opune categoric, considerându-l o ameninţare pentru securitatea sa.

În 2008, Polonia şi Statele Unite au ajuns la un acord pentru desfăşurarea până în 2013 în Polonia a zece interceptoare de rachete, cuplate cu un radar în Cehia.


 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite