VIDEO Barack Obama: strategia din Afganistan va fi gata înaintea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii ar putea să adopte o nouă strategie privind războiul cu talibanii din Afganistan până la noile alegeri prezidenţiale afgane din 7 noiembrie

Preşedintele american Barack Obama a declarat într-un interviu acordat NBC că nu va anunţa decizia înaintea votului. "Cred că este foarte posibil să avem o decizie până la legeri. S-ar putea însă să nu o anunţăm", a zis liderul de la Casa Albă, citat de VoaNews.com.

"Nu vrem să punem resursele înaintea strategiei", a adăugat el.

Citiţi aici mai multe informaţii.

Liderul forţelor americane din Afganistan, generalul McChrystal, a cerut între 10.000 şi 40.000 de soldaţi americani suplimentari, un efort pe care Washingtonul, dacă îl va face, ar vrea să îl imite şi aliaţii săi, în limita mijloacelor de care dispun. Însă preşedintele american Barack Obama îşi va anunţa decizia abia peste câteva săptămâni, adică după ce se va clarifica situaţia politică de la Kabul. Preşedintele afgan Hamid Karzai, candidat pentru un al doilea mandat, a acceptat marţi organizarea unui al doilea tur de scrutin, după ce au fost confirmate fraude la scară largă după primul tur, din 20 august.

Unii aliaţi europeni au transmis semnale contradictorii. Premierul britanic Gordon Brown a anunţat săptămâna trecută că va trimite 500 de soldaţi suplimentari şi le-a cerut altor ţări NATO să îi urmeze exemplul. La polul opus, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a precizat că Parisul nu va trimite "niciun om în plus" în Afganistan. Potrivit unui diplomat, ţări precum Italia, care au trimis 500 de soldaţi suplimentari, temporar, pentru a asigura securitatea primul tur de scrutin al alegerilor, ar putea cel puţin să decidă să îi menţină şi pentru turul doi din 7 noiembrie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite