Uraganul Sandy a determinat Consiliul de Securitate al ONU sã se mute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uraganul Sandy a determinat Consiliul de Securitate al ONU sã se mute, în contextul în care sediul sãu a fost avariat serios de o inundaţie, au anunţat miercuri surse diplomatice, citate de France Presse.

Ambasadorii celor cincisprezece ţãri membre ale Consiliului s-au instalat miercuri într-un sediu provizoriu pentru a organiza o reuniune de urgenţã consacratã reînnoirii mandatului Forţei Uniunii Africane din Somalia (AMISOM), care este condusã de Uniunea Africanã, dar finanţatã de ONU.

Misiunea AMISOM, al cãrei mandat expirã la 31 octombrie, va fi prelungitã cu şapte zile. O rezoluţie care sã reînnoiascã mandatul acestei forţe formate din 17.000 de oameni ar fi trebuit adoptatã la începutul sãptãmânii, însã Sandy nu a permis acest lucru.

Consiliul de Securitate este situat la subsolul sediului Naţiunilor Unite, în apropiere de East River, al cãrui curs s-a umflat în noaptea dintre luni spre marţi sub efectul uraganului. Existã "anumite pagube provocate de apã", a precizat un purtãtor de cuvânt al ONU, Farhan Haq, care nu a dat şi alte detalii. Pe de altã parte, sediul ONU a fost închis miercuri pentru presã, iar surse diplomatice au calificat pagubele ca fiind "serioase".

Decizia adoptatã miercuri asupra AMISOM semnaleazã cã prelungirea mandatului cu numai şapte zile este motivatã de "circumstanţele excepţionale din New York provocate de uraganul Sandy". În lipsa acestei decizii, misiunea ar fi devenit ilegalã din punct de vedere tehnic începând de joi, noteazã AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite