Uraganul Sandy: Crucea Roşie îşi intensificã mobilizarea; temeri privind o nouã furtunã

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crucea Roşie americanã a anunţat sâmbãtã cã îşi va intensifica mobilizarea pentru a veni în ajutorul locuitorilor sinistraţi dupã trecerea uraganului Sandy, cu atât mai mult cu cât o nouã furtunã s-ar putea abate sãptãmâna viitoare asupra coastei de est a Statelor Unite, informeazã AFP.

Potrivit site-ului de meteorologie Weather Channel, specialiştii prevãd pentru miercuri şi joi o nouã schimbare a vremii ce ar putea fi însoţitã de vânt rece, ploaie şi chiar cãderi de zãpadã. Timpul nefavorabil riscã sã complice mai mult eforturile pentru depãşirea crizei provocate de uraganul Sandy pe Coasta de Est.

"Prioritãţile operaţionale ale Crucii Roşii sunt în prezent logistica, aprovizionarea cu alimente şi pregãtirile în vederea viitoarei furtuni", a declarat presei Charley Shimanski, un responsabil al serviciilor pentru asistenţã în caz de catastrofã.

În colaborare cu autoritãţile locale, Crucea Roşie se ocupã, în întreaga regiune devastatã, de amenajarea unor locuri de primire unde locuitorii care nu au energie electricã pot merge sã se adãposteascã şi sã se încãlzeascã.

"Acţionãm în strânsã colaborare cu centrele de operaţiuni de salvare pentru a pune în funcţiune instalaţii şi locuri de adãpost" încãlzite şi echipate "cu pãturi, saci de dormit suplimentari şi tot ce este necesar", a adãugat Shimanski.

În condiţiile în care cartiere întregi sunt lipsite de electricitate şi carburanţi, Crucea Roşie şi-a mobilizat întregul parc de 323 de maşini de salvare de care dispune, precum şi toţi voluntarii. "În acest moment, pe teren se aflã peste 4.200 de voluntari ai Crucii Roşii şi mobilizãm alte câteva mii", a subliniat sursa citatã.

Craig Fugate, un responsabil din cadrul serviciilor federale pentru situaţii de urgenţã, a menţionat cã, în prezent, circa 18.000 de persoane şi-au gãsit refugiu în adãposturi. Administraţia sa, a precizat el, a pus la punct un program pentru a oferi pe termen scurt adãpost de urgenţã, inclusiv în numeroase camere de hotel sau motel.

Uraganul Sandy a provocat moartea a cel puţin 109 persoane în SUA, afectând regiuni întinse din statele New York şi New Jersey unde a cauzat pagube extrem de însemnate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite