Un congresman republican acuză guvernul american că falsifică datele despre imigranţii expulzaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele american, Barack Obama
Preşedintele american, Barack Obama

Congresmanul republican Lamar Smith a acuzat, vineri, administraţia Obama că falsifică datele cu privire la expulzările imigranţilor fără acte, al căror număr, estimat la 400.000 pe an de către serviciile americane de imigraţie, reprezintă recorduri cu începere din 2009, transmite AFP.

Parlamentar de Texas, Lamar Smith susţine că serviciile de imigrare cresc artificial datele, luându-i în calcul şi pe imigranţii fără acte trimişi la ei în ţară imediat ce au fost arestaţi la graniţă.

Smith este de părere că imigranţii fără acte care trec graniţa de mai multe ori pot fi luaţi în calcul la fiecare expulzare, falsificând datele oficiale, infromează Agerpres.

Dacă se scad expulzările de la graniţă din datele oficiale, "ajungem de la 397.000 la circa 360.000 în 2011, iar pentru 2012 totalul scade de la 334.000 la 263.000", explică Lamar Smith într-un comunicat, denunţând o metodă "necinstită".

Contactate de AFP, serviciile de imigraţie au negat acuzaţiile aduse de congresmanul republican, afirmând că numărul expulzărilor a crescut datorită "mijloacelor fără precedent mobilizate pentru securitatea la frontieră" şi unei "prezenţe sporite" a forţelor de ordine aflate pe teren.

În paralel, un grup de agenţi ai serviciilor de imigraţie au demarat un proces cu administraţia Obama în faţa unei curţi federale din cauza decretului prezidenţial ce suspendă expulzările tinerilor fără acte intraţi pe teritoriul SUA când erau minori.

Ei acuză guvernul că îi forţează să încalce legea atunci când nu îi urmăresc ori îi eliberează pe aceşti tineri.

Circa 1,7 milioane de imigranţi ilegali ar putea beneficia de această măsură, anunţată de Barack Obama în iunie şi intrată în vigoare la jumătatea lunii august.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite