Un bărbat urmează să fie executat în ciuda diagnosticului de retard mintal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Warren Hill, un american de culoare în vârstă de 52 de ani, urmează să fie executat, la 18 iulie, în statul Georgia, pentru uciderea unui coleg de detenţie, în ciuda diagnosticului de retard mintal şi în contextul în care o decizie a Curţii Supreme a SUA interzice execuţiile în astfel de cazuri, informează AFP.

"Executarea lui Warren Hill ar fi o greşeală judiciară teribilă, în contextul în care un tribunal a stabilit că este mai mult decât probabil (ca bărbatul) să fie retardat mintal", a declarat avocatul său, Brian Kammer, pentru site-ul DIPC, Centrul de informare privind pedeapsa capitală.

Brian Kammer, care l-a apărat de asemenea şi pe Troy David, executat la 21 septembrie 2011, în acelaşi stat, în ciuda dubiilor privind vina sa, a anunţat că va cere Comisiei de graţieri din Georgia să-i acorde clemenţă lui Warren Hill.

Într-o decizie din 2002, Curtea Supremă a SUA a interzis executarea de condamnaţi care suferă de handicapuri mintale, însă a lăsat fiecărui stat să fixeze condiţiile cerute pentru a determina acest tip de hadicap. Statul Georgia cere ca ratardul mintal să fie dovedit "dincolo de orice dubiu rezonabil".

Un judecător din Georgia a decis că Warren Hill este retardat intelectual, însă la un nivel inferior celui cerut de statul Georgia. În 2003, Curtea Supremă a statului a precizat că apărarea condamnatului nu a atins pragul "dubiului rezonabil„, iar o curte de apel a confirmat această decizie chiar dacă a considerat-o "incorectă sau imprudentă".

Curtea Supremă a SUA a respins, la 4 iunie, un recurs al condamnatului, însă avocaţii săi au cerut ca acest caz să fie reexaminat, infomează Agerpres.

Warren Hill, care a petrecut 21 de ani în "culoarul morţii", a fost condamnat la pedeapsa capitală în 1991 pentru uciderea unui coleg de detenţie, în timp ce se afla în închisoare pentru uciderea partenerii sale de viaţă, conform autorităţilor penitenciare ale statului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite