„Ţarul verde“ a demisionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Ţarul verde“ a demisionat
„Ţarul verde“ a demisionat

Consilierul pe probleme de mediu al preşedintelui american Barack Obama, Van Jones, a demisionat ieri, acuzând o campanie a presei conservatoare la adresa sa. Van Jones, supranumit „ţarul verde“, a fost atacat în ultimele zile, pentru faptul că în trecut a făcut parte din mai multe organizaţii radicale.

Demisia lui Van Jones a venit într-un moment dificil pentru preşedintele Obama, în condiţiile în care administraţia democrată a pierdut sprijinul popular pentru reforma din Sănătate. „În ajunul luptei istorice pentru reforma din Sănătate, oponenţii acesteia au lansat o campanie de defăimare la adresa mea“, a explicat Van Jones motivele demisiei sale.

Înlăturat de presă

Subiectul „Van Jones“ a fost unul dintre cele mai mediatizate în presa americană în ultimele două luni. Van Jones este acuzat că a semnat în 2004 o petiţie în care cerea celor care investigau atentatele de la 11 septembrie să cheme la audieri înalţi oficiali ai Administraţiei Bush.

Jones susţinea că aceştia au permis ca atentatele să aibă loc, şi a insinuat chiar că CIA şi FBI au jucat un rol în această poveste. În urmă cu câteva zile, Jones şi-a cerut scuze republicanilor „dacă i-a jignit prin declaraţiile sale“. „Viziunile sale extremiste nu au ce căuta într-o administraţie americană“, a replicat congresmenul republican Mike Pence.

Glenn Beck, gazda celei mai populare emisiuni politice din Statele Unite, difuzată pe Fox News, l-a atacat în mod constant pe Jones, după ce s-a aflat că acesta a fost cofondatorul, în anii ’90, a unei organizaţii extremiste, ColorofChange. În 1992 a fost condamnat la închisoare.

„În puşcărie am întâlnit numeroşi tineri radicali de culoare – vreau să zic foarte radicali, comunişti şi anarhişti. Şi atunci mi-am spus: din astfel de organizaţii vreau să fac parte. Următorii 10 ani din viaţa mea i-am petrecut cu aceşti oameni, încercând să fiu un revoluţionar... până în august eram un comunist“, declara Jones. Presa conservatoare îl acuză pe Obama că din administraţia democrată mai fac parte şi alţi extremişti de stânga. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite