Suspectul în atacul de la New York: Am acţionat singur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanul de origine pakistaneză arestat pentru că ar fi încercat să comită un atentat cu maşină-capcană în Times Square din New York a afirmat că a  acţionat singur, au declarat surse din anchetă, citate de presa internaţională.

Faisal Shahzad, în vârstă de 30 de ani, a fost arestat ieri, împreună cu alte două persoane, pe aeroportul J.F. Kennedy din New York, în timp ce încerca să ia un avion spre Dubai. Cei doi pasageri au fost ulterior eliberaţi, ei neavând "nicio legătură" cu atacul.

Potrivit unui oficial, anchetatorii încă nu au nicio dovadă că Faisal Shahzad are vreo legătură cu talibanii pakistanezi sau cu vreun grup terorist internaţional. "El susţine că a acţionat singur, dar este vorba despre lucruri care trebuie investigate", a spus sursa sub protecţia anonimatului.

Anchetatorii l-au identificat pe Shahzad plecând de la un număr de telefon obţinut de la fiica proprietarului anterior al maşinii Nissan Pathfinder, care i-a vândut automobilul suspectului, în numele tatălui ei. Ea a vorbit la telefon cu Shahzad pentru a stabili detaliile vânzării.

"El a recunoscut că a cumpărat maşina, că a asamblat dispozitivul, că l-a montat în SUV, că a condus maşina la locul unde urma să aibă loc faptă şi că apoi a părăsit scena", a declarat sursa.

Automobilul a fost umplut cu butelii cu propan, un îngrăşământ şi benzină, dar nu a explodat. Experţi în explozibili au declarat că sistemul a fost realizat de un amator. Potrivit ABC, dacă ar fi fost ales tipul corect de îngrăşământ, de exemplu nitrat de amoniu, bomba ar fi avut forţa a peste 45 de kilograme de TNT. Însă teroriştii au achiziţionat un îngrăşământ inofensiv.

Faisal Shahzad, care a primit cetăţenia americană anul trecut, a vizitat recent Pakistanul timp de circa cinci luni, întorcându-se în SUA în februarie.

Acesta urmează să compară în faţa unui judecător mai târziu în cursul zilei de astăzi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite