Statele Unite, "îngrijorate" de vânzare unor de nave de război Mistral către Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: armybase.us
foto: armybase.us

Conform unei telegrame diplomatice americane date publicităţii de WikiLeaks, SUA şi-au exprimat "îngrijorarea" faţă de proiectul Franţei de vânzare de nave de război Mistral către Rusia. În document se precizează că decizia ar reprezenta un "mesaj inadecvat" trimis Moscovei.

Telegrama redă o întrevedere între ministrul francez al Apărării, Herve Morin, şi omologul său american, Robert Gates, cu ocazia unei vizite a acestuia din urmă la Paris, pe 8 februarie.

Secretarul Apărării i-a explicat lui Herve Morin că o astfel de vânzare ar trimite un mesaj inadecvat Rusiei şi aliaţilor noştri din Europa Centrală şi de Est, se precizează în telegramă.

La încheierea întrevederii, Robert Gates a declarat presei că subiectul a fost discutat şi a făcut obiectul unui "schimb de opinii aprofundat".

Îngrijorarea Statelor Unite ale Americii nu este legată de caracteristicile navelor, ci de mesajul politic al unei astfel de vânzări, mai ales faţă de ţări din Europa de Est, care"în continuare nu au încredere în Rusia şi nu ştiu până unde pot avea încredere în Occident,  a răspuns Robert Gates.

image

Secretarul Apărării a explicat că democraţia rusă a dispărut şi că Guvernul este o oligarhie condusă de serviciile de securitate. Preşedintele Dmitri Medvedev are o viziune mai pragmatică pentru Rusia decât premierul Vladimir Putin, dar în realitate sunt puţine schimbări, se arată în document.

Franţa este în negociere cu Moscova din 2009 pentru a-i vinde Moscovei până la patru nave Mistral, nave de comandă capabile să transporte elicoptere şi tancuri, o premieră pentru o ţară membră NATO.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite