Statele Unite: O văcuţă a primit două proteze pentru membrele inferioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statele Unite: O văcuţă a primit două proteze pentru membrele inferioare
Statele Unite: O văcuţă a primit două proteze pentru membrele inferioare

O văcuţă în vârstă de un an din Statele Unite ale Americii, ale cărei membre inferioare au fost amputate după ce degeraseră, a primit din partea veterinarilor de la Universitatea din Colorado două proteze, operaţia fiind o premieră în domeniu, informează Associated Press.

"Această operaţie efectuată pe o vacă este neobişnuită, iar înlocuirea celor două membre cu proteze reprezintă, fără niciun dubiu, o premieră în domeniu", se afirmă în comunicatul emis de Universitatea din Colorado, care a postat cu această ocazie şi primele fotografii ale animalului în picioare, sprijindu-se şi pe cele două copite artificiale.

Viţeluşa Meadow a suferit degerături severe la membrele inferioare şi a fost salvată de Nancy Dickenson, o fermieră din New Mexico, care a adoptat-o ca animal de companie, luând-o de la un fermier vecin şi ducând-o la spitalul veterinar al Universităţii din Colorado.

La spital, o echipă alcătuită din cinci anestezişti - anestezia fiind o procedură foarte delicată la rumegătoare, al căror stomac nu este niciodată gol - şi mai mulţi chirurgi veterinari a efectuat, în urmă cu o lună, o dublă amputare, după care i-au fixat viţeluşei două proteze. "După câteva ore, mergea deja", se afirmă în comunicatul universităţii americane.

"Intervenţia chirurgicală nu a fost prea dificilă, cel mai greu a fost să găsim protezele adecvate, care să nu rănească animalul şi să nu-i provoace iritaţii", a explicat Robert Callan, profesorul chirug care a condus această operaţie.

Protezele pe măsură au fost comandate de la o companie specializată din Denver. "Utilitatea unei astfel de operaţii este mai bine înţeleasă atunci când oamenii realizează că Meadow este o vacă de companie pentru persoanele care au adoptat-o, nefiind un animal de abator", a adăugat profesorul american.

Operaţia, care a costat mai multe mii de dolari, a fost plătită de proprietarul animalului.

Meadow se află în prezent la ferma stăpânei ei adoptive, unde paşte şi se plimbă liniştită, potrivit salvatoarei sale, care a interzis vizitele persoanelor curioase pe întreaga perioadă de convalescenţă a animalului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite