Statele Unite ameninţă liderii talibani afgani cu atacuri aeriene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statele Unite ameninţă liderii talibani afgani cu atacuri aeriene
Statele Unite ameninţă liderii talibani afgani cu atacuri aeriene

Statele Unite ameninţă să lanseze atacuri aeriene în oraşul pakistanez Quetta, împotriva liderilor talibanilor afgani, inclusiv a mullahului Omar, pe fondul creşterii nemulţumirii privind uşurinţa cu care ei îşi găsesc adăpost dincolo de graniţa cu Afganistanul, scrie The Times, în ediţia online.

Ameninţarea intervine în contextul în care Washingtonul trebuie să decidă dacă va trimite mai mulţi militari în Afganistan. Subiectul este atât de sensibil, încât preşedintele american Barack Obama abia a menţionat Afganistanul, în discursul său de la summitul Naţiunilor Unite organizat la New York. Problema neexprimată deschis constă în faptul că, dacă prioritatea este distrugerea reţelei al-Qaida şi reducerea ameninţării teroriste globale, trupele occidentale ar putea lupta de partea greşită a graniţei.

Tabăra vicepreşedintelui american Joe Biden susţine că trimiterea de avioane fără pilot în zonele tribale din Pakistan, unde se ascund liderii al-Qaida, a avut succes. Mobilizarea unui număr mai mare de militari în Afganistan doar ar fi inflamat tensiunile. "Pakistanul este elefantul nuclear din cameră", a declarat un diplomat occidental. De asemenea, alegerile disputate din Afganistan au consolidat poziţia celor care susţin la Washington eliminarea liderilor talibani din Pakistan.

Oficiali pakistanezi de rang înalt din New York au dezvăluit faptul că Statele Unite au cerut extinderea atacurilor cu avioane fără pilot în Quetta şi provincia Baluchistan. "Nu a fost neapărat o ameninţare, cât o înţelegere că dacă nu faceţi nimic, vom aborda singuri problema", a spus unul dintre aceştia.

În timp ce preşedintele pakistanez Asif Zardari s-a angajat să elimine terorismul, puternica armată din această ţară nu împărtăşeşte în totalitate această poziţie, comentează cotidianul britanic.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite