Statele Unite: Hillary Clinton vrea să se asigure de sprijinul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statele Unite: Hillary Clinton vrea să se asigure de sprijinul Rusiei
Statele Unite: Hillary Clinton vrea să se asigure de sprijinul Rusiei

Secretarul american de Stat Hillary Clinton, sosită luni seară la Moscova pentru o vizită de două zile, va încerca să se asigure de sprijinul Rusiei în dosarul nuclear iranian, în special în privinţa eventualelor sancţiuni, dacă dialogul cu Teheranul nu ajunge la nici un rezultat, transmite AFP.

Dezarmarea şi apărarea în Europa se află de asemenea în programul acestei vizite, care va lua sfârşit miercuri la Kazan, în Tatarstan, după o zi de întrevederi politice, marţi, în capitala rusă.

Vizita lui Clinton face parte din "eforturile care vizează reconstruirea de relaţii efective şi constructive cu Rusia", a declarat secretarul de Stat adjunct pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Philip Gordon, în avionul care conducea delegaţia americană la Moscova.

Ea constituie ultima etapă dintr-un turneu al secretarului american de Stat la Zurich, Londra şi în Irlanda.

Potrivit unui oficial american, în timpul discuţiilor cu omologul său rus Serghei Lavrov şi cu preşedintele Dmitri Medvedev, Clinton va încerca să afle "ce forme precise de presiune este dispusă Rusia să exercite pentru a se alătura" Washingtonului şi aliaţilor săi, "dacă Iranul nu îşi îndeplineşte obligaţiile".

Medvedev a admis posibilitatea unor noi sancţiuni, dacă Iranul nu demostrează caracterul pacifist al programului său nuclear, dar Rusia nu a precizat deocamdată clar dacă este dispusă să aprobe măsuri severe în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

Potrivit ediţiei de luni a cotidianului rus Kommersant, ea se va ralia ideii de sancţiuni, doar dacă Iranul refuză propunerile formulate de cele şase puteri (China, Rusia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, n.red.), angajate în negocieri.

"Nu suntem dispuşi (să impunem) sancţiuni, decât dacă nu este observată nici o îmbunătăţire sensibilă pe termen scurt", a declarat, conform ziarului, o sursă "informată în legătură cu discuţiile ruso-americane privind Iranul".

Potrivit unor declaraţii de duminică ale secretarului american de Stat, comunitatea internaţională "nu va aştepta pe termen nedefinit" ca Iranul să-şi împlinească obligaţiile.

La Moscova, ea ar urma să consacre o parte importantă a întrevederilor sale pregătirii următoarei reuniuni între Iran, Statele Unite, Franţa şi Rusia, de la 19 octombrie, la Viena, în vederea studierii posibilului transfer de uraniu iranian în străinătate, în vederea îmbogăţirii.

Clinton va avea de asemenea ocazia de a măsura amploarea apropierii relaţiilor ruso-americane, după vizita preşedintelui american Barack Obama în iulie la Moscova şi revizuirea proiectului controversat al scutului antirachetă american în Europa.

Consultări ruso-americane au început luni pe această temă la Moscova, Rusia solicitând "clarificări" privind noul proiect american antirachetă, după ce, într-o primă fază, a salutat abandonarea fostului proiect.

Negocierile privind un nou acord de dezarmare nucleară, ce urmează să înlocuiască tratatul START care expiră la 5 decembrie, vor fi de asemenea pe ordinea de zi. Duminică, Medvedev s-a arătat încrezător în privinţa încheierii unui astfel de acord până în decembrie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite