Statele Unite: Casa Albă neglijează ameninţarea terorismului biologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statele Unite: Casa Albă neglijează ameninţarea terorismului biologic
Statele Unite: Casa Albă neglijează ameninţarea terorismului biologic

Administraţia Barack Obama lucrează din greu pentru a face faţă ameninţării nucleare, dar neglijează ameninţarea mai urgentă şi mai imediată a terorismului biologic, conchide o comisie bipartită creată de Congres, într-un raport publicat miercuri, citat de USA Today în ediţia electronică.

Raportul citează lacune ale Casei Albe în domeniul biosecurităţii, care au lăsat ţara vulnerabilă în acest domeniu, susţine Comisia asupra Prevenţiei Armelor de Distrugere în Masă. Comisia, creată anul trecut în urma concluziilor investigaţiilor asupra atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, avertizează că sporii de antrax eliberaţi de un avion folosit la stropirea cu insecticid ar putea "ucide mai mulţi americani decât au murit în al Doilea Război Mondial" şi că impactul economic ar putea depăşi suma de 1,8 trilioane de dolari, reprezentând măsuri de curăţare şi alte costuri.

Eforturile administraţiei "nu au ţinut pasul cu capacităţile tot mai crescute şi agilitatea celor care ar dori să facă rău Statelor Unite", se arată în raport. "Consecinţele ignorării acestor avertizări ar putea fi de neimaginat", continuă acesta. "Ceasul ticăie", a declarat preşedintele Comisiei, Bob Graham, fost senator democrat din Florida.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Nick Shapiro, a declarat că protejarea naţiunii de arme mortale se află printre "priorităţile de vârf ale securităţii naţionale" ale preşedintelui Barack Obama.

Comisia a criticat, printre altele, faptul că preşedintele Obama nu a desemnat un specialist, în cadrul Consiliului de Securitate Naţională, cu o pregătire în domeniul biosecurităţii. "Acesta nu a fost cazul administraţiilor Clinton şi Bush", precizează raportul. Acasta critică, de asemenea, programele create după atacurile de la 11 septembrie 2001 privind dezvoltarea şi achiziţionarea de vaccinuri şi medicamente pentru prevenirea şi lupta împotriva unui atac biologic, care nu sunt finanţate adecvat, în pofida faptului că bugetul este controlat de Congres.

Guvernul are nevoie de investiţii în domeniul testelor rapide de diagnostic pentru "ameliorarea abilităţii naţiunii de a trata poporul printr-un diagnostic mai rapid şi mai precis", lucru care poate fi extrem de important pentru tratarea victimelor unui atac biologic, se mai arată în raport. Shapiro a declarat că Guvernul cheltuie 3,5 miliarde de dolari pentru protejarea publicului de gripa A H1N1.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite