VIDEO Statele Unite au testat cu succes un tun electromagnetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inginerii de la Biroul de Cercetare Navală pun la punct un tun care permite lansarea proiectilelor fără un propulsor chimic
Inginerii de la Biroul de Cercetare Navală pun la punct un tun care permite lansarea proiectilelor fără un propulsor chimic

Marina americană  a anunţat, vineri, că a testat cu succes un tun electromagnetic, care permite lansarea unui proiectil la 200 de kilometri distanţă şi cu o viteză de cinci ori cât cea a sunetului.

Tunul, format din două şine între care este pus un proiectil, permite lansarea muniţiei datorită trecerii unui curent electric foarte puternic prin şine. Aceasta este cea mai recentă etapă în eforturile marinei americane de a pune la punct un tun care permite lansarea proiectilelor fără un propulsor chimic, informează Mediafax.

Citiţi şi: WikiLeaks: Lista locurilor esenţiale din lume pentru securitatea Statelor Unite

Energia tirului a atins 33 MJ, de trei ori mai mare decât la un test precedent, efectuat în ianuarie 2008. Un megajoule corespunde energiei degajate de o maşină de o tonă care ar lovi un zid cu 160 de kilometri pe oră.

* Testarea "railgun" s-a derulat în cursul zilei la Centrul de cercetare al US Navy de la Dahlgren, în Virginia, a anunţat Marina americană. 

* Un tir de proiectil cu energia de 33 MJ permite atingerea vitezei mach 5, adică de cinci ori viteza sunetului, a explicat institutul într-un comunicat.

* Acest tir arată că Marina poate lansa proiectile la o distanţă de cel puţin 110 mile nautice (200 de kilometri), adică aproape de 20 de ori mai departe decât dispozitivele amplasate în prezent la bordul unor nave pe mare, a afirmat amiralul Nevin Carr, directorul de cercetare navală.

* Testul tunului electromagnetic efectuat astăzi demonstrează interesul tactic al acestei tehnologii, care ar putea într-o zi să completeze arsenalul sistemelor de luptă ale navelor de suprafaţă, a adăugat amiralul.

Un astfel de tun permite lansarea proiectilului de la o distanţă mai mare - ceea ce protejează nava de o eventuală ripostă inamică - dar şi ameliorarea condiţiilor de securitate a echipajelor, care nu vor mai trebui să manipuleze obuze sau rachete pline cu materii explozive.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite