Se întoarce roata: Standard & Poor’s – anchetată de justiția americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul de Justiție investighează agenția de rating, suspectată că a dat calificative eronate pentru zeci de titluri de valoare garantate ipotecar în anii care au precedat criza financiară.

Ancheta a fost demarată înainte ca Standard & Poor's să retrogradeze ratingul maxim de țară al Statelor Unite, dar decizia a spus cu siguranță gaz pe foc, notează "The New York Times". De mai mult timp, congresmenii americani și unii membri ai Administrației au început să-și pună întrebări în legătură cu metodele secrete de evaluare ale agențiilor de rating, credibilitatea lor și competența unora dintre analiști.

Mai ales după ce s-a descoperit că Standard & Poor's a făcut o eroare de calcul de două trilioane de dolari în momentul retrogradării calificativului SUA.

Amestecul mediului de afaceri

Potrivit unor surse, analiștii Standard & Poor's au intenționat să retrogradeze ratingul unor titluri, dar decizia lor a fost schimbată în urma intervenției unor elemente din mediul de afaceri. Dacă acuzațiile se adeveresc, agenția de evaluare riscă să-și piardă credibilitatea, construită pe ideea de independență față de mediul de business. Această credibilitate a fost deja șifonată puțin. Ratingurile date de toate cele trei agenții nu au oferit indicii privind apropierea crizei din 2008. Lehman Brothers a primit calificativ maxim cu doar câteva zile înainte de prăbușire.

S.& P este investigată și de SEC - agenția care reglementează activitatea sectorului financiar din SUA - care analizează corectitudinea metodologiei folosite pentru retrogradarea ratingului Statelor Unite, precum și acuzațiile potrivit cărora unii investitori au fost informați de decizie înainte de anunțul oficial.

Citește și:

Agenţiile de rating, anchetate de procurorii italieni

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite