Schwarzenegger declară în California stare de "urgenţă fiscală"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger a declarat ieri stare de "urgenţă fiscală" în cel mai mare stat federal din SUA şi i-a convocat pe congresmenii californieni în sesiune specială, pentru a găsi soluţii la problema deficitului bugetar de 24 de miliarde de dolari, relatează AFP.

Schwarzenegger a luat această decizie din cauza riscului ca ca statul să nu mai poată acoperi unele cheltuieli începând de astăzi. California mai are nevoie de 2,8 miliarde de dolari pentru a putea face faţă cheltuielilor imediate.

Guvernatorul a avertizat că această "gaură", va atinge 6,5 miliarde în septembrie, dacă nu vor fi reduse semnificativ cheltuielile în sectoarele educaţiei şi programelor sociale.

Dacă statul va intra în incapacitate de plată, cetăţenii "vor fi expuşi unui risc serios, pentru că o mare parte dintre programele sociale nu va mai putea fi asigurată", a mai subliniat el.

Schwarzenegger a ordonat şi închiderea unor servicii publice în prima, a doua şi a treia vineri a fiecărei luni, până în iunie 2010. În consecinţă, funcţionarilor vizaţi li se vor reduce salariile. Spitalele publice şi închisorile nu sunt vizate de măsură.

Dacă ar fi independentă, California ar fi a opta economie a lumii. Statul american se confruntă cu probleme fiscale şi bugetare de la începutul anului, agravate de criza economică. Guvernatorul şi congresmenii au ajuns la un acord privind un plan de salvare în luna februarie, dar californienii l-au respins în bloc la urne.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite