VIDEO Uraganul Irene a lăsat în urmă pagube de 7 miliarde de dolari şi cele mai grave inundaţii din ultimul secol, în Vermont

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uraganul Irene care a trecut peste coasta de est a Statelor Unite ale Americii. Autorităţile americane au început operaţiunile de curăţare a locurilor publice devastate de furtuna venită odată cu uraganul. Deşi acum se îndreaptă către nord-estul Canadei, "Irene" a favorizat cele mai grave inundaţii din istoria SUA. Aproximativ cinci milioane de americani au rămas fără energie electrică iar 21 de persoane au murit.

Uraganul "Irene" a trecut, dar a lăsat în urmă inundaţii masive în nord-estul Statelor Unite ale Americii. Autorităţile au început operaţiunile de curăţire a zonelor devastate de furtuna tropical Irene, care a luat viaţa a 21 de persoane.

Pagubele uraganului Irene: cel mai probabil, şapte miliarde de dolari

Pagubele materiale sunt pe măsură. Guvernatorul New Jersey a declarat la postul de televiziune NBC că "pagubele se vor ridica la miliarde de dolari sau chiar zeci de miliarde de dolari".

Aceeaşi estimare a făcut-o şi agenţia de evaluare a riscurilor Eqecat, care a anunţat, luni, că pagubele furtunii ar putea să se ridice la cinci sau şapte miliarde de dolari, în SUA, scrie Le Figaro.

Experţii de la Kinetic Analysis, o comapanie care dezvoltă modele computerizate ale daunelor cauzate de fenomene meteorologice, au anunţat că Irene ar putea costa SUA între şase şi zece miliarde de dolari, cifra ce şapte miliarde fiind cea mai probabilă.

Regiunea Vermont se confruntă cu cele mai grave inundaţii din ultimul secol. În oraşul Brattleboro, mai multe poduri şi clădiri fiind, pur şi simplu, luate de ape.

"Ne-am pregătit pentru ce-i mai rău şi am primit ce-i mai rău în Vermont", a declarat, luni, guvernatorul Peter Shumlin, citat de BBC News.

Sute de persoane au fost îndemnate să părăsească municipiul statului, Montpelier, care a fost lovit de două rânduri de inundaţii: prima oară cu venirea uraganului Irene, iar a doua oară din cauza revărsării apei peste barajul Marshal Reservoir.

Autorităţile din Vermont au declarat că "Irene" este cel mai mare dezastru natural de la marea inundaţie din 1927.

Pe de altă parte, furia uraganului a fost mai mică la New York, oraş în care aproximativ 300.000 de oameni au fost evacuaţi la finalul săptămânii trecute. Mulţi dintre locuitori au încercat chiar să se reîntoarcă la muncă luni dimineaţă, dat fiind că reţeaua metropolitan a fost redeschisă.

De altfel, transportul în comun a fost reluat, luni, la New York şi cele trei aeroporturi ale oraşului au fost redeschise pentru cursele programate la sosire, la o zi după trecerea uraganului Irene asupra metropolei americane.

Cu câteva excepţii, serviciul a fost reluat pe toate liniile de metrou, însă cu o frecvenţă mai redusă decât în mod normal, a anunţat Metropolitan Transportation Authority (MTA). Luni dimineaţă, serviciul de autobuze funcţiona de asemenea.

Cele trei aeroporturi au fost redeschise pentru zborurile la sosire, a indicat Steve Coleman, purtător de cuvânt al autorităţilor aeroportuare din New York şi New Jersey. Decolările vor fi reluate la prânz pe JFK şi Newark, în timp ce La Guardia a fost redeschis complet luni dimineaţă. Autorităţile aeroportuare i-au sfătuit însă pe călători să contacteze companiile aeriene pentru a se informa despre eventuale anulări sau întârzieri de zboruri.Pagubele provocate de uraganul Irene ar putea ajunge la zeci de miliarde de dolari, a declarat duminică guvernatorul statului New Jersey, Chris Christi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite