SUA impun mai multe sancţiuni Iranului, pentru încălcarea drepturilor omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul american Hillary Clinton
Secretarul american Hillary Clinton

Citând „dovezi de represiune” din partea opoziţiei iraniene, administraţia Obama a adăugat mai multe sancţiuni împotriva oficialilor guvernului iranian şi celor acuzaţi de către Statele Unite ca fiind responsabili de încălcarea drepturilor omului.

Sancţiunile, anunţate miercuri de secretarul de stat Hillary Clinton şi de secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, prevăd, printre altele, interzicerea relaţiilor de afaceri dintre cetăţeni americani şi persoane aflate pe o “lista neagră”, printre care se află şeful Gărzii Revoluţionare iraniene, procurorul general al ţării şi câţiva miniştri.

“Sub conducerea acestor persoane sau din comanda lor, cetăţeni iranieni au fost bătuţi, torturaţi, violaţi, şantajaţi sau ucişi. Cu toate acestea, guvernul iranian a ignorat apelurile repetate din partea comunităţii internaţionale de a pune capăt acestor abuzuri şi de a respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor săi.  Astăzi, ne declarăm solidaritatea cu aceste victime şi cu toţi iranienii care doresc ca guvernul să le respecte drepturile şi demnitatea”, a declarat Hillary Clinton.

Geithner a subliniat că măsurile nu vor afecta întreaga ţară, sancţiunile fiind create pentru a-i viza pe cei angajaţi în acţiuni care dăunează poporului iranian, notează CNN.

Statele Unite şi-au îndesit criticile la adresa guvernului iranian, încă de când victoria covârşitoare a preşedintelui Mahmoud Amhadinejad în alegeri a dus la demonstraţii masive în ţară.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite