SUA: Mitt Romney speră la o victorie în fieful lui Barack Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitt Romney, fost guvernator de Massachusetts Foto: Reuters
Mitt Romney, fost guvernator de Massachusetts Foto: Reuters

Candidatul la obţinerea învestiturii republicane în alegerile prezidenţiale din noiembrie Mitt Romney a declarat că speră să obţină o victorie zdrobitoare, care să îl detaşeze, marţi, în alegerile primare din Illinois (nord), fieful politic al preşedintelui american Barack Obama, relatează AFP.

„Mitt Romney se îndreaptă către o victorie zdrobitoare în Illinois", preconiza luni institutul de sondaje Public Policy Polling, după ce a difuzat o anchetă sociologică potrivit căreia candidatul moderat îl devansează cu 15 procente pe principalul său rival, ultraconservatorul Rick Santorum.

Mitt Romney se clasează în fruntea cursei în alegerile primare, însă succesele recente ale lui Santorum l-au împiedicat să se detaşeze şi să obţină rapid învestitura.

O victorie a lui Romney în statul industrial Illinois, în care Barack Obama a fost senator, i-ar oferi un impuls în vederea alegerilor primare din Louisiana (sud) la 24 martie şi scrutinelor din Maryland şi Washington, la 3 aprilie.

Însă revelaţia acestei campanii, Rick Santorum, care a obţinut victorii în zece din cele 31 de scrutine organizate până în prezent, crede în continuare în şansele sale.

„Vă încurajez să vă uitaţi la articolele de presă care arătau cum (fostul preşedinte) Ronald Reagan se afla într-o poziţie proastă şi că era prea conservator pentru a câştiga" alegerile, a declarat candidatul pentru postul de televiziune Fox News.

„Reagan a rezistat şi a insistat asupra identităţii noastre ca americani, iar americanii au aderat la viziunea sa", a adăugat candidatul republican.

Santorum este implicat într-o campanie puternică în Illinois, susţinut de spoturi televizate împotriva lui Romney, acuzându-l pe fostul guvernator din Massachusetts (nord-est) că va creşte impozitele.

Riposta lui Romney nu s-a lăsat așteptată. „Sunt bine instalat în frunte, deoarece am obţinut cu un milion de voturi în plus faţă de Rick Santorum", a declarat Romney pentru postul de televiziune Fox News, înaintea victoriei sale zdrobitoare din Puerto Rico, la sfârşitul săptămânii trecute.

Pentru a obţine învestitura în Convenţia republicană prevăzută pentru sfârşitul lui august la Tampa (Florida, sud-est), un candidat trebuie să obţină 1.144 de delegaţi. Mitt Romney a obţinut 516 de delegaţi, Rick Santorum 236, Newt Gingrich 141, iar Ron Paul 66 de delegaţi, potrivit site-ului RealClearPolitics, notează Mediafax.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite