SUA aplică „lovitura de sabie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia internaţională din Afganistan a lansat cea mai vastă operaţiune aeropurtată de la încheierea războiului din Vietnam.Peste 4.000 de americani participă la cea mai importantă ofensivă militară în Afganistan, de când Barack Obama a devenit preşedinte.

Peste 4000 de militari americani susţinuţi de aproximativ 650 de poliţişti şi militari afgani au lansat cea mai vastă operaţiune împotriva talibanilor din Afganistan, de când Barack Obama s-a instalat la Casa Albă. 

Aceasta este prima operaţiune majoră ordonată de liderul american, în tentativa de a pune capăt haosului într-o ţară a cărei stabilitate şi securitate îi sunt afectate în ciuda prezenţei militare internaţionale şi a sprijinului logistic acordat de autorităţilor afgane.

Acţiunea reprezintă totodată şi cea mai vastă operaţiune aeropurtată de la războiul din Vietnam. Ofensiva lansată împotriva talibanilor a fost botezată “Khandjar”, adică „lovitura de sabie“, numele fiind de inspiraţie locală.

Ofensivă în provincia Helmand

Forţele militare americano-afgane au atacat în provincia Helmand, din sudul ţării. Conducerea operaţiunii este asigurată de puşcaşii marini, una dintre unităţile de elită ale armatei americane.

Forţele terestre sunt susţinute aerian de cel puţin 50 de avioane de luptă. Operaţiunea constă în intervenţia trupelor în bastioanele talibane din sudul Afganistanului. Surse din armata Statelor Unite declarau pentru presa americană că la acest plan s-a lucrat timp de mai multe luni.

„Operaţiunea Khandjar diferă de cele lansate anterior prin amploarea forţelor şi prin rapiditate“, a declarat generalul Larry Nicholson, comandantul brigăzilor expediţionare a puşcaşilor marini. Aceştia fuseseră desfăşuraţi în urmă cu câteva luni în teatrul de operaţiuni din Afganistan, “lovitura de sabie” fiind prima acţiune de anvergură la care participă.

Militarii au fost aduşi cu elicoptere în localitatea Nawa, la aproximativ 30 de kilometri sud de capitala provinciei, Laskhar Gah. În această regiune nu au operat niciodată militari ai forţelor coaliţiei într-un număr mare, se arăta într-un comentariu Fox News.  

În prima fază, militarii americani au intrat în valea râului Helmand, urmând să înainteze adânc în zonele controlate de talibani şi unde forţele internaţionale nu au reuşit să se implanteze. Americanii speră ca, până la 20 august, să reuşească să cureţe întreaga regiune de talibani.

Operaţiunea lansată ieri-dimineaţă de americani bate mai multe recorduri. Pe lângă faptul că este cea mai mare operaţiune aeropurtată de la sfârşitul războiului din Vietnam, aceasta este şi cea mai importantă operaţiune a puşcaşilor marini, din 2004 până în prezent, de la cucerirea oraşului irakian Fallujah. În total, numai prima fază a operaţiunii va dura aproximativ 36 de ore.

„Fabrica“ de opiu

Principalele obiective sunt districtele Garmsir şi Nawa, situate în apropiere de frontiera cu Pakistanul, unde s-au refugiat insurgenţii. Helmand este provincia unde se produce cel mai mult opiu din Afganistan, ţară care furnizează 90% din producţia  mondială a acestui drog. Traficul de opiu şi de droguri derivate, precum heroina, este considerat drept una dintre resursele grupărilor rebele.

Ofiţerii au declarat că se aşteaptă să găsească între 300 şi 500 de talibani în districtul Nawa. Ofensiva va permite şi curăţarea drumurilor de dispozitive explozive artizanale, armele favorite ale militanţilor islamişti. Atacul forţelor americane vine la aproximativ o săptămână după ce armata britanică lansase operaţiuni similare, însă de mai mică amploare, în regiunile Helmand şi Kandahar.

Operaţiunea „lovitura de sabie“ face parte din noua strategie zonală a preşedintelui Obama, ce implică trimiterea de trupe suplimentare. Obama va trimite până în 2011, în Afganistan, 134.000 de militari. Nu există un plan de retragere.Ziua de ieri a fost însă una tristă pentru coaliţia din Afganistan, după ce talibanii au anunţat că au capturat un militar american.

„Strategia Obama“

Barack Obama şi-a anunţat în martie noua strategie pentru Afganistan, ce implică creşterea numărului de trupe de la aproximativ 80.000 la 134.000, până în 2011. O mare parte din trupele americane care vor sosi în Afganistan în următoarele luni sunt transferate din Irak.

Americanii pregătesc alegerile prezidenţiale

La 20 august vor avea loc alegeri prezidenţiale în Afganistan, iar principala problemă a devenit asigurarea securităţii celor care vor vota. O altă problemă este şi acordarea posibilităţii afganilor de a se prezenta la urne în regiunile controlate de talibani.

În acest sens, Pentagonul a anunţat deja că va suplimenta trupele din Afganistan, strict pentru perioada alegerilor. Astfel, timp de câteva săptămâni, prezenţa americană în această ţară va fi dublă faţă de perioada similară a anului 2008, când la Casa Albă se afla George W. Bush. Trupele au şi misiunea de a se întâlni cu şefii de trib locali pentru a-i convinge să susţină democratizarea Afganistanului.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite