SUA au încercat să oprească violenţele din Irak, susţine armata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvăluirile site-ului WikiLeaks privind implicarea forţelor SUA în abuzurile comise în Irak, au determinat reacţia armatei americane, care a negat că Statele Unite ar fi închis ochii în faţa cazurilor de violenţă asupra prozonierilor.

"Presa a menţionat că noi am fi închis ochii la violenţe comise de irakieni asupra deţinuţilor, însă nu este cazul. Politica noastră de-a lungul războiului a fost ca atunci când soldaţii americani întâlnesc abuzuri asupra unui prizonier, să le oprească şi apoi să raporteze imediat ierarhiilor de comandă americană şi irakiană", a spus şeful Statului Major al Forţelor terestre americane, George Casey.

De altfel, acuzaţiile Wikileaks au fost respinse şi de Philip Crowley, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, care a spus că Statele Unite au instruit trupele irakiene în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului.

"Acesta este unul dintre motivele pentru care am păstrat trupe militare în Irak, pentru a ajuta la antrenarea forţelor irakiene. Şi putem spune că am asistat la o îmbunătăţire din acest punct de vedere, de-a lungul timpului", a spus Crowley, citat de AFP.

Cu toate acestea, în 2004, comunitatea internaţională a fost scandalizată după apariţia unor fotografii şi clipuri video în care soldaţi americani abuzau deţinuţi irakieni din închisoarea Abu Ghraib din Bagdad. 11 soldaţi au fost atunci găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la 10 ani de închisoare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite