VIDEO 400 de studenţi, printre care şi români, exploataţi la o fabrică de ciocolată din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 400 de studenţi, printre care şi români, au plecat în Statele Unite ale Americii printr-un program de schimb cultural, dar au ajuns să care cutii şi să împacheteze bomboane la cel mai mare producător de produse din ciocolată din SUA, The Hershey Company, din Lancaster. Nemulţumiţi, sute de studenţi au părăsit, ieri, fabrica şi au mărşăluit pe stradă în semn de protest.

Sute de studeni originari din Ucraina, România, Nigeria şi China şi-au lăsat "posturile" din fabrica Hershey şi au declanşat un protest spontan, scrie "The New York Times". Sute de voci în mai multe limbi străine s-au făcut auzite, miercuri, în incinta fabricii de produse de ciocolată din oraşul Palmyra (Pennsylvania). Ei s-au plâns că au venit în State ca să înveţe engleza şi ca să descopere cum e viaţa acolo, dar ceea ce au găsit a fost cu totul altceva.

Cei 400 de tineri au plecat din ţările lor natale prin intermediul programului Visa, desfăşurat de Departamentul de Stat american pe perioada verii. Acesta presupune un schimb cultural pe o perioadă de două luni, cu posibilitatea angajării.

Studenţii au ajuns, însă, angajaţi la una dintre fabricile celui mai mare producător de produse de ciocolată din SUA. "Schimbul cultural" a implicat, mai degrabă, cărarea cutiilor cu bomboane, împachetarea batoanelor Kit-Kat sau aşezare pe rafturi a produselor, mulţi dintre ei fiind nevoiţi să facă ture de noapte.

Potrivit celor povestite de tineri jurnaliştilor de la "The New York Times", după sosirea pe pământ american şi plătirea primei chirii, au fost urcaţi toţi în autocare şi lăsaţi în faţa fabricii de ciocolată. Banii primiţi la Hershey nu acoperă, însă, nici măcar suma cheltuită pe obţinerea vizei.

"Ar trebui să fim aici pentru un schimb cultural şi educaţie, dar sunt doar mână de lucru ieftină", s-a plâns un tânăr student din China, plătit cu puţin peste opt dolari pe oră.

"Nu există niciun schimb cultural, nimic, nimic. Tot ce auzi este «munceşte, munceşte mai repede, munceşte»", a spus Zhao Huijiao, o tânără în vârstă de 20 de ani, studentă la Facultatea de Relaţii Internaţionale din Dalien, din China. Ea a investit 6.000 de dolari pentru inscrierea în program şi obţinerea vizei, în timp ce alţi tineri au plătit circa 3.500 de dolari.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Fleming, a declarat oficialii ştiu de protestul studenţilor şi au trimis reprezentanţi la Hershey, unde îşi are sediul compania de dulciuri, pentru a investiga situaţia.

Studenţii dau vina pe organizaţiile prin care au obţinut visa pentru programul de vară.

Pe de altă parte, Rick Anaya, directorul executiv al Consiliului pentru Călătoriile Educaţionale din SUA, a declarat că a adus, în vara lui 2011, 6.000 de tineri studenţi prin acest program şi că a încercat să gestioneze plângerile lor, dar s-a confruntat cu un mare grad de reticenţă din partea tinerilor. "Încercăm să lucrăm cu copiii ăştia. Tot negativismul ăsta afectează un program excelent. Am merge până la ei ca să îi ajutăm, dar se pare că cineva îi învrăjbeşte acolo (la fabrica Hershey, n.r.)", a precizat Rick Anaya.

Vina continuă să fie aruncată de la unul la altul. Un purtător de cuvânt al companiei Hershey, Kirk Saville, a declarat că societatea nu operează direct fabrica de la Palmyra, aceasta fiind gestionată de un altă firmă - Exel. Reprezentanţii Exel au afirmat, la rândul lor, că nu i-au angajat direct pe studenţii străini, ci printr-o altă firmă intermediară care i-a "ofertat" ca angajaţi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite