SUA: Politica Rusiei în Siria este "falimentarã moral"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Obama a acuzat Rusia de continuarea unei politici în Siria 'falimentare din punct de vedere moral', dupã sechestrarea de cãtre Turcia a unui presupus echipament militar rus transportat cu un avion sirian de la Moscova la Damasc, relateazã Associated Press.

Departamentul de Stat şi-a exprimat 'profunda îngrijorare' cã Rusia continuã sã îi furnizeze regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad materiale ce ar putea fi folosite în consolidarea luptei sale împotriva rebelilor.

'Nu avem nicio îndoialã cã este vorba despre un echipament militar serios', a declarat reporterilor purtãtoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, referindu-se la încãrcãtura confiscatã de la bordul avionului.

Avioane de luptã turce au interceptat miercuri o cursã a Syrian Air de la Moscova şi au confiscat, potrivit Ankarei, muniţii şi echipamente militare destinate Ministerului sirian al Apãrãrii.

Pe de altă parte, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat cã avionul transporta componente radar ruseşti pentru Siria.

Lavrov a insistat cã transportul de 'echipament electric pentru radare' este legitim şi respectã legislaţia internaţionalã, dar a adãugat cã ar avea un 'dublu scop', ceea ce înseamnã cã ar putea servi în aplicaţii civile şi militare. Siria a catalogat incidentul drept piraterie, iar Rusia a afirmat cã acţiunea turcã a pus în pericol viaţa cetãţenilor ruşi la bordul aeronavei.

Statele Unite recunosc cã aceste transferuri sunt legale, dar o asemenea reacţie intervine numai pentru cã Rusia, împreunã cu China, au blocat în mod repetat eforturile de a impune sancţiuni, inclusiv un embargou asupra armelor contra regimului Assad în Consiliul de Securitate al ONU, noteazã AP.

Rusia şi China au fost aspru criticate de SUA şi aliaţii lor pentru aceastã atitudine şi doamnna Nuland a mers chiar mai departe, vineri, cu aceste critici.

'Nu existã sancţiuni ale Consiliului de Securitate asupra Siriei deoarece membri ai Consiliului de Securitate, Rusia şi China, continuã sã le blocheze', a subliniat ea. 'Toţi ceilalţi din Consiliul de Securitate fac tot ce pot în mod unilateral pentru a se asigura cã regimul Assad nu obţine sprijin din exterior'.

'Nicio ţarã responsabilã nu ar trebui sã ajute şi sã fie complicele maşinii de rãzboi a regimului Assad şi în special cele responsabile pentru pacea şi securitatea mondialã în calitate de membri ai Consiliului de Securitate al ONU', a insistat ea. Ea a conchis cã transportul a fost 'legal corect, dar această politicã este falimentarã din punct de vedere moral'.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite