SUA invită Rusia la proiectul antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA invită Rusia la proiectul antirachetă
SUA invită Rusia la proiectul antirachetă

În semn de bunăvoinţă, Statele Unite vor permite militarilor ruşi să inspecteze obiectivele nucleare americane.Vizita de trei zile desfăşurată de Hillary Clinton la Moscova a demonstrat că Washingtonul are o nouă abordare în relaţiile cu Rusia.

Apărarea antirachetă este o sarcină comună în care Statele Unite doresc să conteze pe colaborarea Rusiei, a declarat, la Moscova, secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton.

„Suntem interesaţi să dezvoltăm cooperarea, care să includă o evaluare comună a ameninţărilor şi crearea unui centru pentru schimbul de informaţii, pentru a transforma apărarea antirachetă într-o misiune comună”, a continuat şefa diplomaţiei americane.

Omologul său rus, Serghei Lavrov, a exprimat interesul Rusiei de a cunoaşte mai în detaliu planurile Washingtonului în privinţa apărării antirachetă.

„Cu cât cunoaştem mai rapid elementele esenţiale ale noilor planuri ale SUA, cu atât mai repede ne vom da seama dacă putem să dezvoltăm împreună un proiect care să unească nu doar Statele Unite şi Rusia, ci şi ţările europene, şi care să garanteze o abordare colectivă în analizarea ameninţărilor”, a explicat şeful diplomaţiei ruse.

Clinton a anunţat disponibilitatea ţării sale de a furniza părţii ruse informaţiile cerute. Posibilitatea unei cooperări între Moscova şi Washington în domeniul apărării antirachetă a apărut după decizia adoptată în luna septembrie de preşedintele SUA, Barack Obama, care a renunţat la amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în ţări din Europa de Est. Acest demers era considerat de partea rusă o ameninţare directă la securitatea sa naţională.

Moscova mai are nelămuriri cu scutul

Rusia consideră în general pozitive corectările aduse sistemului de apărare antirachetă american, dar continuă să-şi pună o serie de întrebări pe acest subiect, a declarat, ieri, ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov.

„Două lucruri ne interesează cu adevărat: primul - care va fi configuraţia scutului antirachetă, ţinând cont de flexibilitatea şi de adaptarea la provocările militare cu rachetă, declarate în propunerea americană, al doilea - în ce locuri vor fi desfăşurate elementele scutului şi în ce cantitate”, a afirmat diplomatul rus, citat de RIA Novosti.

Ruşii pot număra armele nucleare ale SUA

Canalul american de televiziune Fox News a anunţat că autorităţile SUA vor permite militarilor ruşi să inspecteze obiectivele nucleare americane, un acord de principu în acest sens fiind convenit în cadrul convorbirilor desfăşurate, la Moscova, între secretarul de stat american, Hillary Clinton, şi omologul său rus, Serghei Lavrov. Potrivit Fox News, Washingtonul nu a făcut niciodată astfel de concesii în domeniul nuclear.

Conform planului elaborat, ruşii nu numai că vor avea acces la obiectivele nucleare americane, dar li se vor permite să numere toate armele din arsenalul nuclear al SUA. Hillary Clinton a declarat la postul de radio Ecoul Moscovei că „inspecţiile vor include vizite ale experţilor la obiectivele fiecărei ţări”.

Divergenţe pe tema Georgiei

Şefa diplomaţiei americane a recunoscut că persită divergenţe între Washington şi Moscova pe tema Georgiei. Hillary Clinton i-a spus preşedintelui rus Dmitri Medvedev, cu care s-a văzut, marţi, că Statele Unite vor contribui la reînarmarea Georgiei, dar nu intenţionează să desfăşoare elemente ale scutului antirachetă în această ţară.

„Noi nu împărtăşim acelaşi punct de vedere în privinţa Georgiei, avem păreri diferite. Am spus clar că noi nu recunoaştem Abhazia şi Osetia de Sud, dar vom continua dialogul cu Rusia în toate domeniile în care ne înţelegem”, a declarat Clinton.

Secretarul de stat american nu a reuşit să obţină din partea Rusiei angajamente ferme în legătură cu înăsprirea sancţiunilor împotriva Iranului, în schimb şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova ar putea contribui mai mult la ajutorul internaţional pentru Afganistan.

Clinton a subliniat că nu a venit încă momentul sancţiunilor în dosarul nuclear iranian, în timp ce Rusia rămâne reticentă faţă de presiunile asupra Teheranului.

image

Am dori să vedem o colaborare apropiată între Statele Unite şi Rusia privind apărarea antirachetă.

image


Hillary Clinton
şefa diplomaţiei americane

image

Moscova şi Washingtonul au făcut progrese în ceea ce priveşte elaborarea unui nou tratat de dezarmare nucleară.

image


Serghei Lavrov
ministrul rus de Externe

Progrese pe START

Serghei Lavrov şi Hillary Clinton au anunţat că s-a înregistrat „un progres substanţial” în negocierile ruso-americane pe tema unui nou acord START.

Moscova şi Washingtonul lucrează în prezent la prelungirea tratatului privitor la reducerea arsenalelor nucleare, ce datează din 1991 şi care va expira la 5 decembrie 2009.

Hillary Clinton, la Kazan

Ieri după-amiază, secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, s-a depalasat la Kazan, capitala Tatarstanului. Această republică din componenţa Federaţiei Ruse este un adevărat mozaic din punct de vedere etnic şi religios.

Dintre cei 3,8 milioane de locuitori ai ţării, jumătate sunt musulmani. Aici convieţuiesc opt etnii diferite. Hillary Clinton este primul şef al diplomaţiei americane care vizitează Kazanul, considerat a treia capitală a Rusiei, după Moscova şi Sankt-Petersburg. Tatarstanul, o republică bogată în petrol, este prezentat adesea ca un model de toleranţă multiculturală.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite