Un fost guvernator din SUA condamnat la 14 ani de închisoare pentru că voia să vândă locul lui Obama din Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul guvernator al statului Illinois, Rod Blagojevich, a fost transferat joi la o închisoare din Colorado, unde urmează să ispăşească o pedeapsă de 14 ani de detenţie pentru tentativa de a vinde locul de senator lăsat vacant de Barack Obama după victoria sa la prezidenţiale, relatează AFP.

Rod Blagojevich, în vârstă de 55 de ani, a fost arestat la câteva săptămâni după victoria lui Obama în noiembrie 2008. Primul său proces a avut loc în vara lui 2010, dar juraţii nu au reuşit să adopte o decizie privind cele 23 de capete de acuzare care îl vizau, inclusiv escrocherie, şantaj, tentativă de extorsiune şi fraudă. Acuzarea a promis atunci rejudecarea lui.

În iunie 2011, fostul guvernator democrat a fost găsit vinovat de 17 capete de acuzare din totalul de 20, inclusiv pentru încercarea de a vinde locul lui Obama din Senat cerând în schimb posturi bine plasate sau foarte bine remunerate pentru el şi soţia sa.

Jurnaliştii care au aşteptat joi în faţa casei lui l-au urmat la aeroport, apoi tot zborul, până la sosirea sa la o închisoare federală din Colorado, unde mai multe elicoptere au filmat intrarea condamnatului în centrul de detenţie.

"Plec cu inima grea, dar cu conştiinţa împăcată şi am mari speranţe pentru viitor", a declarat fostul guvernator în timp ce pleca din oraşul său, Chicago.
Blagojevich a susţinut miercuri o conferinţă de presă la domiciliul său pentru a preciza că acest caz "nu s-a încheiat" şi că tot ce a făcut "rămâne de partea bună a legii", în timp ce mai mulţi simpatizanţi scandau "eliberaţi-l pe guvernatorul nostru!".

Condamnarea sa a evidenţiat din nou scena politică coruptă din Illinois. Cinci dintre precedenţii nouă guvernatori ai acestui stat au fost acuzaţi sau arestaţi pentru fraude sau corupţie.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite