SUA acordă Republicii Moldova un credit nerambunsabil de 262 milioane $

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA acordă Republicii Moldova un credit nerambunsabil de 262 milioane $
SUA acordă Republicii Moldova un credit nerambunsabil de 262 milioane $

Consiliul de directori ai Corporaţiei Provocările Mileniului a decis să acorde Republicii Moldova un credit nerambursabil în valoare de 262 milioane dolari, au anunţat luni premierul moldovean Vlad Filat şi ambasadorul american la Chişinău Asif Chaudhry, într-o conferinţă de presă comună.

Negocierile pe marginea condiţiilor de acordare a suportului financiar vor începe în luna octombrie, iar toate etapele vor fi parcurse până la sfârşitul anului, când va fi semnat contractul cu Corporaţia Provocările Mileniului şi vor fi alocate sumele anunţate, a declarat Vlad Filat.

Asif Chaudhry a menţionat că sprijinul oferit prin Provocările Mileniului este unul acordat întregii populaţii a Republicii Moldova şi s-a arătat convins că noua guvernare de la Chişinău este capabilă să promoveze reformele democratice necesare continuării unei cooperări fructuoase cu SUA.

“Sunt absolut convins că actualul guvern are capacitatea de a implementa reformele democratice şi economice. Singurul lucru de care este nevoie este voinţa politică şi s-a demonstrat că această voinţă politică există. SUA, în calitate de prieten şi partener al Republicii Moldova, este gata să-i fie mereu alături în efortul de a atinge aceste obiective”, a declarat ambasadorul american

Asif Chaudhry a spus că pentru a putea beneficia de banii acordaţi prin programul Provocările Mileniului, Chişinăul trebuie să rămână pe linia reformelor democratice şi edificării instituţiilor democratice şi să ia măsuri eficiente pentru contracararea fenomenului traficului de fiinţe umane. “Este obligaţia mea, în calitate de prim-ministru, să fac aceste lucruri”, i-a replicat premierul Filat. “Viteza de realizare a acestor proiecte depinde în mare parte de capacitatea şi modul în care se va implica guvernarea de la Chişinău în acest proces. Vom acţiona cu pricepere şi energie, în interesul interesul cetăţenilor Republicii Moldova”, a promis premierul.

Ambasadorul american l-a felicitat în mod public pe Vlad Filat cu ocazia învestirii în funcţia de prim-ministru. “Este o oportunitate importantă, istorică pentru dumneavoastră, pentru Republica Moldova şi pentru procesele democratice şi economice din această ţară. L-am asigurat pe domnul prim-ministru de întregul nostru sprijin pentru promovarea reformei şi a democraţiei, pentru a asigura o perspectivă europeană a ţării. SUA sunt un prieten al Moldovei, susţin Republica Moldova şi suntem aici pentru a vă ajuta în implementarea reformelor democratice”, a declarat ambasadorul american.

Premierul moldovean a menţionat că 133 milioane dolari din creditul obţinut vor avea ca destinaţie reabilitarea infrastructurii drumurilor, iar 102 milioane dolari vor fi alocaţi pentru dezvotarea agriculturii prin instalarea de sisteme performante de irigare. Destinaţia restului de 27 milioane de dolari se va decide în procesul de realizare a proiectelor, în funcţie de modul de derulare a acestora, a precizat Vlad Filat.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite