SUA nu exclud bombardarea Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul David Petraeus
Generalul David Petraeus

Planurile militare ale americanilor privind instalaţiile nucleare din Iran nu exclud posibilitatea unor bombardamente, potrivit unor declaraţii ale omandantul forţelor americane din Irak şi Afganistan, David Petraeus, scrie AFP.

"Ar fi complet iresponsabil ca Centcom (Comandamentul Central american) să nu ia în considerare mai multe scenarii şi să nu realizeze planuri care să răspundă unui mare număr de situaţii", a declarat generalul Petraeus în cadrul unui interviu acodat postului american CNN.

Întrebat despre instalaţiile nucleare iraniene, comandantul forţelor americane în regiune a precizat că acestea "ar putea fi bombardate". Generalul a refuzat să ofere şi alte detalii despre natura planurilor americane, subliniind că impactul fiecărei acţiuni va fi evaluat cu grijă, potrivit CNN.

Generalul a adăugat că, în opinia sa, criza nucleară iraniană poate fi încă rezolvată pe cale diplomatică. "Mai este încă timp până să se atingă un punct critic", a afirmat el.

Comunitatea internaţională se teme că programul nuclear al Iranului vizează construirea unei bombe atomice. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a propus Teheranului să-şi îmbogăţească cea mai mare parte a uraniului în străinătate pentru a obţine în schimb combustibil pentru reactorul său de cercetare.

Iranul a respins însă această ofertă şi a lansat la 2 ianuarie un ultimatum către marile puteri, dându-le o lună pentru a accepta un schimb de uraniu care să se facă potrivit propriilor condiţii.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite