“Moştenire toxică”: Statele Unite au otrăvit pământul irakian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După “şapte ani dureroşi” cu trupe americane pe teritoriul Irakului, Statele Unite au lăsat o moştenire toxică, în adevăratul sens al cuvântului, scrie publicaţia “The Times”. O investigaţie desfăşurată de cotidianul britanic, în cinci provincii irakiene, dezvăluie cum sunt gestionate resturile anilor de război.

Deşeurile toxice ale trupelor americane sunt aruncate pe teritoriul statului Asiei de Vest, în loc să fie trimise înapoi Statelor Unite, încălcând în mod vădit regulile exprese ale Pentagonului.

De la 5.000 la peste 14.000 de tone de deşeuri toxice

Un document al Departamentul de Apărare al SUA, dezvăluit publicaţiei "The Times" de către un contractant privat, arată că "aproximativ 5.000 de tone de deşeuri toxice", produse de trupele americane, au fost aruncate pe pământul irakian.

Însă, această cifră reprezintă doar o estimare parţială. Un reprezentant al companiei Brigadier General Kendall Cox, care activează în domeniul infrastructurii irakiene, a declarat, ieri, că organizaţia se află în procesul de debarasare a 14.500 de tone de deşeuri toxice şi de pământ contaminat, acumulate pe parcursul a şapte ani.

Localnicii simt pe pielea lor toxicitatea deşeurilor

Localnicii sunt primii care au simţit efectele toxicităţii materialelor aruncate. Irakienii care trăiesc în zonele contaminate suferă de alergii, erupţii cutanate, arsuri pe mâini şi pe picioare, tuse şi senzaţie de sufocare. Bucăţile de pământ pe care au fost aruncate deşeuri toxice provenite de la trupele americane sunt uşor de recunoscut, şobolani morţi împânzind zonele contaminate.

Abu Saif, un irakian care se ocupă cu gestionarea deşeurilor militare, şi-a arătat reporterilor "The Times" picioarele şi braţele pline cu răni care supurau. "M-am ales cu astea când lucram cu nişte resturi de metal de la americani. Doctorul mi-a zis că rănile sunt cauzate de substanţe chimice", a povestit Abu Saif. Companiile private de reciclare situate în bazele americane din Irak se pare că au amestecat deşeuri chimice cu reziduuri inofensive, pe care le-au dat mai departe dealerilor locali de deşeuri. "Când ne dăm seama că sunt toxice, e deja prea târziu", a adăugat Abu Saif.

În condiţiile în care trupele americane se retrag anul acest din Irak, sute de baze militare sunt în curs de închidere, iar materialele rămase ca gunoi ar trebui să fie expediate în SUA, sau să fie reciclate în unităţi special construite în nordul şi vestul statului asiatic.

Rămăşiţele vieţii militare: "Atenţie - Deşeuri toxice"

Majoritatea locurilor de depozitare a resturilor sunt aproape de drumurile principale care leagă Bagdadul de oraşele Fallujah şi Mosul, unde s-au desfăşurat numeroase lupte şi unde era cea mai mare concentrare de baze militare, pe parcursul ultimilor şapte ani.

Rămăşiţele vieţii militare se întâlnesc la tot pasul: filtre de ulei de la autovehicule, cutii cu aerosoli, butelii cu gaz comprimat, combustibil scurs lângă cutii de metal ce conţin lichide necunoscute, containere cu substanţe pe jumătate consumate, pe care încă se văd înscripţiile "Deşeuri periculoase - Legile federale interzic eliminarea necorespunzătoare", "Coroziv", "A se ţine la distanţă de copii", "Interzis fumatul pe o rază de 15 metri", "Atenţie - Deşeuri toxice", "Lichid inflamabil". Mine ruginite, cartuşe de rachete, încărcături explozive de la arme americane de 155mm, de la puşti AK-47 confiscate, sunt răspândite în zonele fostelor câmpuri de luptă şi ale bazelor militare.

"Aşa ştiu ei să scape de reziduuri"

Qahtan Khalaf, proprietarul "al-Shefar Group" cu sediul în oraşul Tikrit, care se ocupă cu gestionarea şi eliminarea deşeurilor militare, din 2003, a atras atenţia: "Americanii separă corespunzător materialele periculoase de cele de plastic şi de metal, iar ulterior le expediază unor companii din Liban şi Kuweit. Unele dintre aceste companii le amestecă între ele şi apoi le pasează firmelor din Irak. Aşa ştiu ei să scape de reziduuri".

Ministrul Mediului din Irak, Nirmeen Othman, a declarat pentru "The Times" că va demara o anchetă oficială privind modalitatea în care se efectuează eliminarea deşeurilor de război. "Voi trimite o echipă de experţi să cerceteze de îndată problema", a menţionat oficialul irakian.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite