Senatul american a aprobat venirea în SUA a deţinuţilor de la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatul american a aprobat venirea în SUA a deţinuţilor de la Guantanamo
Senatul american a aprobat venirea în SUA a deţinuţilor de la Guantanamo

În cadrul votului privind bugetul pe 2010 al Departamentului pentru Securitate Internă, Senatul american a aprobat marţi, primirea pe teritoriul american a deţinuţilor de la Guantanamo care ar urma să fie judecaţi de tribunalul de drept comun, transmite Washington Post.

Senatorii au adoptat textul cu 79 de voturi pentru şi 19 împotrivă.

În proiectul de buget pentru 2010 al Departamentului pentru Securitate Internă este interzisă transferarea actualilor deţinuţi în SUA, cu excepţia cazurilor în care sunt judecaţi şi numai după ce Congresul va primi un plan detaliat al riscurilor pe care le atrage acest lucru.

Citiţi şi:


Potrivit documentului, orice transfer va fi autorizat numai după 45 de zile de la primirea de către Congres a acestui plan. De asemenea, niciun deţinut nu va fi pus în libertate pe teritoriul SUA şi nici în teritoriile de pe mare (Guam, Insulele Samoa, Porto Rico, Insulele Mariane de Nord, Insulele Virgine americane).

Textul interzice publicarea de fotografii cu tratamentele aplicate deţinuţilor capturaţi în timpul operaţiunilor antiteroriste între septembrie 2001 şi ianuarie 2009, data preluării funcţiei de preşedinte de către Barack Obama.

Iar secretarului apărării trebuie să certifice că publicarea unor astfel de imagini i-ar pune în pericol pe cetăţenii americani, pe membrii forţelor armate americane sau pe angajaţii guvernului din străinătate.

Camera Reprezentanţilor a aprobat săptămâna trecută acest text cu 306 voturi contra 114. Proietul de lege privind bugetul trebuie astfel trimis preşedintelui Barack Obama pentru promulgare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite