Avocatul Mark Gitenstein este noul ambasador al SUA la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Mark Gitenstein este noul ambasador al SUA la Bucureşti
Avocatul Mark Gitenstein este noul ambasador al SUA la Bucureşti

Avocatul Mark Gitenstein, propus de Barack Obama pentru postul de ambasador la Bucureşti, a primit vineri, prin votul Senatului SUA, confirmarea numirii sale, devenind astfel în mod oficial ambasadorul SUA în România.

Senatul american a votat vineri, în unanimitate, pentru trimiterea la post a ambasadorilor nominalizaţi de preşedintele Barack Obama către România, Marea Britanie, Franţa, Danemarca, India, Kosovo, Oman şi Tunisia, potrivit unui funcţionar al Congresului, citat de AFP.

Mark Gitenstein fusese audiat marţi de Comisia de relaţii externe a Senatului, alături de ambasadorii propuşi pentru Marea Britanie, Franţa şi Danemarca.

  • Gitenstein va sprijini eforturile României pentru diversificarea resurselor energetice


În cadrul audierii, Comisia i-a adresat trei întrebări lui Gitenstein. Prima întrebare a vizat modul în care percepe el rolul pe care România trebuie să-l aibă în Afganistan, iar Gitenstein a răspuns că va face demersuri pentru a determina ţara noastră să îşi intensifice eforturile din acel teatru de operaţiuni. Cea de a doua întrebare a vizat rolul României în ceea ce priveşte securitate energetică, iar Gitenstein a spus că România este un lider regional în această privinţă şi că în calitate da ambasador va sprijini eforturile României pentru diversificarea resurselor energetice, prin proiecte ca Nabucco sau terminalul LNG de la Constanţa.

  • Combaterea corupţiei din România, un scop prioritar pentru ambasadorul SUA


Cea de a treia şi ultima întrebare a Comisiei a vizat corupţia din România, iar răspunsul lui Giteenstein a fost ferm, la fel ca şi în pledoaria sa de început. "În calitate de ambasador, o prioritate va fi să conving România să investească în resursele necesare pentru combaterea corupţiei, creşterea transparenţei, reformarea controalelor fiscale şi consolidarea unei justiţii independente şi a aparatului regulator", a punctat Gitenstein.

Gitenstein a atras atenţia că investiţiile americane din România depind de un climat de corectitudine. "România nu va putea atrage investiţii pe termen lung fără să asigure corectitudinea faţă de companiile americane în ceea ce priveşte aprobările, plăţile şi rambursările când îşi îndeplinesc angajamentele contractuale", a declarat Gitenstein.

În vârstă de 63 de ani, Mark Gitenstein este expert la Brookings Institution, specializat pe probleme legate de securitate naţională şi libertăţi civile. Înainte de 1989, când a devenit partener la firma multinaţională de avocatură Mayer Brown, Gitenstein a fost director executiv la Foundation for Change Inc. Anterior, Gitenstein lucrase la Senat timp de 17 ani, atât la biroul personal al senatorului Joseph Biden, în prezent vicepreşedinte al Statelor Unite, cât şi ca principal consilier la comisia juridică a Senatului american, pe care Biden a condus-o timp de mai mulţi ani. Născut la 7 martie  1946 în statul Alabama, Mark Gitenstein este licenţiat al Universităţii Duke şi doctor în ştiinţe juridice al Universităţii Georgetown.
  • "Voi fi primul româno-american care deţine poziţia de ambasador al României"


În cadrul audierii, Gitenstein a făcut referire şi la rădăcinile sale române. "Sunt un româno-american. Străbunicii mei au emigrat în America în anii 1890 din România. Dacă voi fi numit ambasador, atunci voi fi primul româno-american care deţine această poziţie", a spus acesta.

Procesul de numire a unui ambasador american este asemănător cu cel din România, dar are totuşi un grad mai mare de complexitate.Nominalizarea este făcută de Casa Albă, iar după ce respectivul candidat obţine acordul ţării gazdă, trebuie audiat de Comisia pentru relaţii externe din Senat, iar apoi trebuie să obţină votul în plenul Senatului. Acest drum poate fi scurt, dar la fel de bine dura luni întregi sau chiar mai mult. În cazul lui Gitenstein a durat mai puţin de o lună.

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite