Fostul ministru de externe al lui Fujimori a fost arestat în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ex-ministrul afacerilor externe peruvian August Blacker-Miller, un apropiat al ex-preşedintekui Alberto Fujimori, a fost arestat în SUA şi urmează să fie expulzat spre ţara sa, au comunicat - joi - autorităţile americane ale imigraţiei, citate de AFP.

Blacker-Miller, dat în urmărire din 2005, a fost reţinut luni, în timp ce se afla ilegal pe teritoriul american, a confirmat un responsabil al Agenţiei americane a vămilor şi imigraţiei (ICE) sub acoperirea anonimatului.

Arestarea lui fusese anunţată miercuri de ministrul peruvian de interne, Octavio Salazar, care a precizat că guvernul de la Lima va cere extrădarea fostului demnitar.

August Blacker-Miller a fost şeful diplomaţiei peruviene în anii în care Alberto Fujimori s-a aflat la putere (1990-2000) şi urmează să răspundă pentru faptele sale în cursul loviturii de stat din 1992, când preşedintele şi-a arogat puteri excepţionale.

Convocat ca martor de un tribunal peruvian în cadrul procesului intentat altor miniştri, Blacker-Miller nu s-a prezentat şi a fost declarat culpabil de ultraj adus tribunalului.

Alberto Fujimori (71 ani) a fost condamnat în septembrie la şase ani închisoare pentru corupţie şi la 24 de ani de detenţie pentru violarea drepturilor omului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite