Chuck Hagel: „SUA nu se vor distanţa de partenerii din Europa de Est“
0Chuck Hagel, fost senator american, actual preşedinte al Atlantic Council, vorbeşte despre angajamentul şi rolul Americii în lumea de azi. Chuck Hagel spune că zona Mării Negre este o parte foarte importantă a lumii, iar România are un rol deosebit în dinamica „euroasiatică“ a regiunii.
Ion M.Ionită: Cum explicaţi opiniei publice din Centrul şi Estul Europei decizia administraţiei Obama privind scutul antirachetă?
Chuck Hagel: Cred că există multe neînţelegeri legate de această chestiune. De fapt, noul sistem antirachetă despre care preşedintele vorbeşte este mai bun decât ceea ce fusese iniţial planificat şi este funcţional.
I.M.I.: Nu a fost şi înainte?
Nu. De fapt, nu fusese niciodată testat. Sistemul despre care vorbeşte acum preşedintele este un sistem care funcţionează. Este un sistem mai ieftin şi mai inteligent. Chestiunea cea mai importantă este că preşedintele Obama şi Statele Unite nu se vor distanţa în cadrul relaţiilor cu partenerii din estul Europei. Noul proiect este mai bun pentru Europa de Est.
Citiţi şi:
- Joe Biden aduce României un scut mai bun
- Noua formulă de scut antirachetă a SUA acoperă întreaga Românie
- Polonia este de acord cu noul scut antirachetă
- Kaczynski îl va întreba pe Biden asupra termenului realizării noului scut
.M.I.: Dar în ceea ce priveşte percepţia?
Ruşii înţeleg cu exactitate despre ce este vorba. Ruşii ştiau că sistemul iniţial nu era funcţional. Pe cine am fi încercat să păcălim? Tehnologia despre care vorbea administraţia Bush nu era testată, sistemul de acum s-a dovedit eficient. Ruşii ştiu asta. Nu cred că vom vedea paraşutişti ruşi coborând deasupra Poloniei sau a Cehiei.
I.M.I.: Dar forţa este folosită din plin, exemple sunt destule.
Este adevărat. Dar cum poţi răspunde? Poţi ameninţa cu un nou război? Aşa se vor rezolva lucrurile? Acest tip de evoluţie poate fi întrerupt prin dialog, prin angajament, prin negocieri, prin discutarea intereselor comune. De pildă, dacă Rusia foloseşte forţa în problemele energetice, ce faci, declari război Rusiei? Dar Rusia nu este o ţară fără probleme, are probleme mari. Putem acţiona împreună, pentru că fiecare naţiune are probleme, sau singura alternativă este războiul, ceea ce înseamnă mai multă distrugere şi mai multă suferinţă, pentru că armele au devenit mult mai puternice şi mai sofisticate.
I.M.I.: Unii vorbesc despre o nouă „cortină de fier“ în Estul Mării Negre după războiul din Georgia.
Cred că trebuie să discutăm separat despre dinamica relaţiilor ruso-georgiene. Este un subiect specific care nu poate fi extrapolat întregii regiuni. Ambele părţi, Rusia şi Georgia, trebuie să-şi asume responsabilităţi. Dar eu nu văd o nouă „cortină de fier“, lumea s-a schimbat, lumea este diferită.
E adevărat, lumea poate regresa, poate merge înapoi şi noi o putem face mult mai periculoasă dacă nu suntem înţelepţi. Eu prefer să cred că liderii noştri vor fi înţelepţi şi vor dezvolta relaţii bazate pe interese comune, iar cu siguranţă energia şi alte resurse reprezintă un interes comun. Trebuie să lucrăm împreună pentru că lumea noastră este „inflamabilă“, este interconectată şi complicată. Orice se poate întâmpla în orice moment.
I.M.I.: Care credeţi că va fi viitorul acestei regiuni, extrem de complicate din punct de vedere geopolitic?
Cred că aceste dificultăţi fac parte din motivele pentru care regiunea este atât de importantă. Nu e nicio îndoială, în momentul în care pui la un loc resursele energetice ale zonei cu relaţiile geopolitice, potenţialul regiunii devine semnificativ. Resursele energetice de aici pot alimenta numeroase ţări şi nu numai din Europa. Toţi trebuie să joace un rol.
I.M.I. Care ar trebui să fie rolul României în zonă?
Fiecare naţiune îşi urmăreşte interesele sale suverane. Dar cu toţii trăim acum într-o lume interconectată. Stabilitatea întregii lumi va depinde de resurse şi de posibilitatea de a accesa aceste resurse. Când lumea este instabilă, lumea devine foarte periculoasă. România are o poziţie foarte importantă la malul Mării Negre, în inima a ceea ce noi numim „dinamica euroasiatică“.
Eu cred că România va avea un rol din ce în ce mai mare în comerţul mondial, nu numai în ceea ce priveşte transportul energiei. Credem că această zonă este o parte foarte importantă a lumii. Energia influenţează în mod hotărâtor viitorul naţiunilor, fiind direct legată de prosperitatea economică. Pentru dezbaterea acestui subiect, Atlantic Council a adus la Bucureşti reprezentanţi ai guvernelor din regiune şi oameni de afaceri, convinşi că într-un asemenea cadru se pot naşte noi parteneriate.
I.M.I.: Cunoaşteţi foarte bine războiul, aţi luptat în Vietnam. Cât de mult vă influenţează această experienţă în poziţiile pe care le-aţi avut ca om politic?
Oricine a trecut prin război şi a văzut suferinţele şi inechităţile războiului este influenţat de această experienţă. Suntem cu toţii produsele propriilor noastre experienţe care ne modelează. Sigur, văzând războiul atât de aproape, am luptat în Vietnam în 1968, mi-a influenţat modul de a gândi. Nu există glorie în război, e numai suferinţă. Războiul este stupid. În special în ziua de azi, problemele nu se mai rezolvă prin război. Sunt probleme care nu se pot rezolva prin forţă, ci prin decizii înţelepte.
Trebuie identificate mai întâi care sunt problemele, care sunt diferenţele. Nu putem rezolva toate problemele omenirii, este prea complicat, dar ceea ce putem face este să învăţăm să trăim împreună. Nu există o soluţie pentru toate problemele. Forţa face parte din inventarul instrumentelor puterii pe care naţiunile o au, forţa este importantă, dar politicile privind energia, resursele sau comerţul nu se pot baza pe forţă.
Veteran decorat, senator adversar al războiului
Senator al Statelor Unite ale Americii între 1997 şi 2009, Chuck Hagel conduce în prezent prestigioasa organizaţie Atlantic Council. Născut în 1946, Chuck Hagel a luptat în războiul din Vietnam, fiind rănit şi decorat de mai multe ori pentru bravură. Experienţa trăită l-a transformat într-un adversar al războiului. Deşi senator republican, a devenit un critic acerb al modului în care administraţia Bush a gestionat războiul din Irak.
Presa americană a vorbit despre intenţia sa de a candida la preşedinţia SUA. Ulterior, a fost un nume vehiculat ca prezumtiv vicepreşedinte. Preşedintele Obama afirmă despre Chuck Hagel că îi este un foarte bun prieten. De asemenea, este un foarte bun prieten şi colaborator al senatorului John McCain, adversarul lui Barack Obama la alegeri. Mediile politice americane vorbesc în continuare despre un rol deosebit de important pe care Chuck Hagel l-ar putea avea în administraţia Obama.